granice ciągów
toznowuja: Moze mi ktos podpowiedziec jak zrobic te przyklady?
| | 1 | |
lim n→∞ |
| (12+22+...n2) |
| | n3 | |
| | 110+210+...n10 | |
lim n→∞ |
| |
| | n11 | |
16 sty 16:10
Gray: Najłatwiej skorzystać z definicji całki Riemanna. Miałeś całki oznaczone?
16 sty 17:08
toznowuja: nie miałem. A jak inaczej to zrobić?
16 sty 17:17
zombi: Do pierwszego może tw. Stolza coś da. W drugim sumę wyraża się wzorem 1
2+...+n
2 =
| | n(n+1)(2n+1) | |
|
| . Trzecie nie wiem jeszcze. |
| | 6 | |
16 sty 17:21
Gray: | | 1 | | 1 | |
Nie wiem. Zważywszy, że odpowiedź np. do drugiego to |
| , a do trzeciego |
| , może być |
| | 3 | | 11 | |
ciekawie bez całek...
16 sty 17:21
zombi: Ew. pierwsze w ten sposób
| n | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| ln(n!) | | | | ln(n√n!) | |
i skorzystać z tego, że
n√n! →
∞
16 sty 17:24
Gray: Jasne, zapomniałem o Stolzu. Brawo zombi; wszystkie z tego pójdą. Chociaż te wyniki co
podałem obliczyłem w pamięci korzystając z całki Riemanna...
16 sty 17:24
toznowuja: Dzięki wielkie

rozwiązałem z tw Stolza.
16 sty 17:34