Ułamki
Szymon: PROSZE O POMOC !
| | 36*18n − 8*2n−4 * 9n − 3n+1 * 6n+1 | |
oblicz wartośc ułamka |
| gdzie N jest |
| | 18n−1 | |
liczbą naturalną
24 sty 12:09
Kacper:
Działania na potęgach znasz?
24 sty 12:16
Szymon: no ale właśnie podobne zadanie zrobiłem bez błednie, a tutaj sobie nie moge poradzić
24 sty 12:18
Eve:
2n−4*9n=2n*2−4*9n=18n*2−4
3n+1*6n+1=18n*18
potem 18n przed nawias i skracamy
24 sty 12:18
Szymon: co tu sie stało xDDD gdzie ułamek wcieło

hahaha Eve jesteś genialna
24 sty 12:19
Eve: to tylko zastosowanie teorii w praktyce, nie genialność
24 sty 12:22
Szymon: matko...nic nie rozumiem z tej twojej teori xDD Ja podobne zadanie rozszerzyłem i wtedy mi sie
ładnie skrociło...możesz mi ten twój tok myślenia jakoś rozpisać

prosze...możliwe że na
niego przejde bo mniej roboty....tylko najpierw musze załapać
24 sty 12:24
5-latek: A do pelni szczescia brakuje CI takiego zapisu 18n−1=18n*18−1 i teraz walcz z tym
24 sty 12:26
Szymon: co? gdzie ja to mam wstawić....wgl nwm czemu ten ułamek tak szybko znikł
24 sty 12:27
24 sty 12:29
Eve: no wstaw to wszystko do ułamka
24 sty 12:31
24 sty 12:37
Szymon: ale gdzie ja to mam wstawić

już próbuje chyba z trzeci raz i nie wychodzi....chyba jestem
zbyt tępy żeby to ogarnąć LOL
24 sty 12:40
Szymon: czy ja wyglądam jak dziewczyna

znaczy no niby mnie nie widzicie ale to nie ja w każdym razie
xD
może po prostu mamy te same ksiązki...nwm...to nie ja
24 sty 12:41
Szymon: a swoją drogą pigor tylko przemnożył obie strony przez 52n+2 wiec tam nie ma nic do
rozumienia
24 sty 12:44
Eve:
| 36*18n+8*18n*2−4+18n*18 | |
| |
| 18n*18−1 | |
teraz widzisz ułamek?
24 sty 12:44
Szymon: O kurde...czary

a moge to teraz przemnożyć przez 18
n ?
24 sty 12:46
Eve: skrócić możesz
24 sty 12:49
Szymon: no ale jak przemnoże to sie pozbęde wszystkich 18
n cnie?
| | 36*8*2n−1*18 | |
i wtedy mi zostanie |
| tak? |
| | 18−1 | |
czy znowu coś namieszałem
24 sty 12:53
5-latek:
Popraw w poscie 12:44 liczniku + na (−)
24 sty 12:54
Szymon: dlaczego niby −
24 sty 12:57
Szymon: aha wiem wiem
24 sty 12:58
5-latek: To pokazuje ze nie myslisz przy rozwiazywaniu tylko bezmyslnie przepisujesz
Zobacz do swojego wyjsciowego wyrazenia co tam jest
24 sty 12:59
Eve: między liczbami − nie *
24 sty 13:00
Szymon: ej coś żle bo mi wynik 1492992 wyszedł xD
24 sty 13:00
Szymon: nie przepisałem...lol
po prostu nie odrazu wiedziałem o co ci chodzi
24 sty 13:01
Szymon: a terazmi 1116 wyszło.. tak ma być

wcześniej niepotrzenie pomnożyłęm bo mi sie cos pomieszało
24 sty 13:03
5-latek: Patrz teraz na to
mamy tak a*b+c*b= b(c+c) lub jesli bedzie a*b−c*b=b(a−c) jest to rozdzielnosc
mnozenia wzgledem dodawnia /odejmowania .
Inaczej wyciaganie wspolnego czynnika przed nawias
zajmiemy sie teraz licznikiem
36*18n−8*2−4*18n −18n*18 terazspojrz na to i powiedz jaki wspolny czynnik sie powtarza
w tych 3 wyrazeniach
Jesli juz wiesz jaki to czynik to popatrz na ten wzor i wyciagnij go przed nawias
24 sty 13:11
Szymon: 18
n(36−8*2
−4*18) tak
24 sty 13:15
Szymon: albo 18n(36−8*2−4+18)
24 sty 13:17
5-latek: Popraw ma byc 18n(36−82−4−18)
Teraz zapisz ten ulamek w liczniku wpisz to wyrazenie po wyciagnieciu 18n przed nawias a w
mianowniku 18n*18−1 i zobacz zczy cos sie da zrobic
24 sty 13:20
5-latek: Oczywiscie ma byc 18n(36−8*2−4−18)
24 sty 13:21
Szymon: | | 36−82−4 − 18 | |
18n sie skraca z mianownikiem i zostaje |
| tak? |
| | 18−1 | |
24 sty 13:23
Szymon: ej kurde xDD
to wyobraźmy sobie że mój ułamek tak ma bo ni eche mi sie poprawiać tego
24 sty 13:23
5-latek: | | 36−8*2−4−18 | |
Oczywiscie |
| tak ma byc bo 13:21 poprawilem zapis |
| | 18−1 | |
No to teraz licz to
24 sty 13:27
24 sty 13:27
Szymon: 146*
24 sty 13:28
5-latek: No co Ty
24 sty 13:30
Szymon: ej kurde bo mi albo 146 albo 110 wychodzi xD
24 sty 13:31
Szymon: | | −110 | |
to w takim razie |
| |
| | 18−1 | |
24 sty 13:32
5-latek: licz licznik
36−18= .....
24 sty 13:32
Szymon: czemu 18?
24 sty 13:34
Szymon: 36−18 to 18 a
24 sty 13:35
Szymon: bez a xD
24 sty 13:35
Eve: no wyłożyliście się na całego
| | 1 | |
36−8* |
| −18 to jest licznik |
| | 16 | |
24 sty 13:36
5-latek: W liczniku mam tak 36−8*24−18 wiec moge go zapisac tak 36−18−8*2−4
Wiec 36−18= .....
24 sty 13:36
Szymon: przecież 2
−4 to jest 16
24 sty 13:37
Szymon: 36 − 18 = 18
24 sty 13:37
5-latek:
24 sty 13:38
Szymon: no i co dalej ?
24 sty 13:38
Eve: nie, to 24=16
24 sty 13:39
5-latek: 2
4=16 bo 2*2*2*2=16
24 sty 13:40
Szymon: co co co co co...ale jak jest w potędzie − do parzystej to jest na plusie przecież
24 sty 13:42
5-latek: Wroc do postu 12:29 i tam masz link ode mnie
Zobacz bedzie tam taki wzor a−x = napisz tutaj czemu
Przyda sie tez do mianownika
24 sty 13:45
24 sty 13:45
Szymon: okej to ja jestem wciąż w podstawówce....czyli reszte zadań domowych też mam żle...fajnie xD
to musze poprawic..dzieki bo oddał bym z błedami
24 sty 13:46
24 sty 13:47
24 sty 13:48
Szymon: matko co ja robie
24 sty 13:49
5-latek: No co Ty
24 sty 13:49
Eve: Szymon nie załamuj mnie
24 sty 13:49
24 sty 13:49
Szymon: ejej skapłem sie cnie xD
jakieś zaćmienie mam dzisiaj
24 sty 13:49
5-latek: | | 1 | |
no to teraz 18− |
| = ...... |
| | 2 | |
24 sty 13:51
24 sty 13:52
24 sty 13:53
24 sty 13:53
Szymon: a nie moge pomnożyc przez 18
24 sty 13:54
Szymon: znaczy no..to to samo xD
24 sty 13:54
Szymon: 315 mi wyszło
24 sty 13:54
5-latek: | | 1 | |
Dobrze to w liczniku mamy 17 |
| i narazie tak zostawmy |
| | 2 | |
mianownik 18
−1= ile ze wzoru ?
24 sty 13:55
24 sty 13:57
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli mamy tak 17 |
| : |
| =17 |
| *18 |
| | 2 | | 18 | | 2 | |
| | 1 | |
Teraz 17 |
| zamien na ulamek zwykly = .... ile ? |
| | 2 | |
24 sty 14:00
24 sty 14:01
Szymon: 35 xDDD
24 sty 14:01
Szymon: co ja robie dzisiaj LOOOL
24 sty 14:02
5-latek: 
popraw
24 sty 14:02
Eve: tak 315
24 sty 14:02
24 sty 14:03
5-latek: | | 35 | |
Mamy |
| *18= napisz jak to bedzie wygladac po skroceniu |
| | 2 | |
24 sty 14:04
Szymon: 35*9
24 sty 14:05
5-latek: = 315< brawo>
Teraz popatrz Robimy prawie 2 godziny zadanie ktore powinno byc zrobione max 15 minut
A wiesz dlaczego tak dlugo ? Brak teorii i bieglosci w rachunkach .
Takze duzo jeszce pracy przed Toba . Musisz sobie po kilka przykladow dziennie porozwiazywac i
nabrac wprawy OK?
24 sty 14:08
5-latek: powinno byc
24 sty 14:09
Szymon: no wiem wiem..ja nie jestem dobry z matmy daltego jestem na biol chemie...ale obiecuje że bede
robic te zadania bo jednak mature musze zdać xD
dzieki wielkie...to ja teraz sie zabieram za kolejne zadanie z potęgami...jedno mi jeszcze
zostało haha
24 sty 14:10
5-latek:
24 sty 14:14
Eve:
24 sty 14:15