ułąmki
anka: | | 12*52n+1 − 8*52n + 4*52n−1 | |
oblicz wartośc ułamka |
| gdzie N jest liczbą |
| | 4*52n−2 | |
naturalną
22 sty 15:02
5-latek: ja bym sprobowal wyciagnac przed nawias 52n w liczniku i wmianowniku
22 sty 16:11
anka: ja nie umiem więc jakbyś mógł npisać to byłabym wdzięczna ^^
22 sty 16:15
5-latek: 52n+1= 52n*5
52n−1= 52n*5−1
52n−2= 52n*5−2
Teraz powinno byc latwiej
22 sty 16:31
pigor: ..., np. rozszerzając dany ułamek przez 5
−2n+2 masz :
| 12*53−8*52+4*51 | |
| = 3*5 3−2*5 2+5 = 5(75−10+1)= 5*66= 300+30= 330.  |
| 4 | |
22 sty 16:40
Anka : Ja nje wiem jak wy tą matematykę tak rozumiecie xDDDDD
Wielkie dzięki

***
22 sty 16:46
5-latek: Czesc
pigor 
Nie zalamuj jej
22 sty 16:47
5-latek: Powiedz mi szczerze .
rozumiesz to co napisal pigor , czy tylko sie cieszysz ze masz rozwiazanie ?
22 sty 16:48
Anka : Przepisze do zeszytu i będzie okej hahaha
Mi to by trzebabylo napisać to tak krok po kroku xDDDDD
22 sty 17:02