udowodnij
Kacper: Próbowałem cały wieczór i nic...
udowodnij że liczba 9999931999 − 5555571997 jesxt podzielna przez 5
juz widziałem tutuaj to zadanie ale niestety nie zrozumiałem odpowedzi
23 sty 20:34
5-latek: poszukaj . Wczoraj to Eve tlumaczyla kolezance
23 sty 20:35
Kacper: no włanie widzialem ale nie rozumiem....a nie chce tylko przepisac do zesztu
23 sty 20:37
Eve: żeby liczba była podzielna przez 5 musi mieć w "końcówce" 0 lub 5
szukamy jedności potęg poszczególnych liczb
23 sty 20:41
Kacper: ale to moment...bo ty to tak dziwnie wczoraj rozpisałaś i nie moge zrozumieć o co chodzi
23 sty 20:46
Eve: ok, czekam
23 sty 20:46
Kacper: dlaczego tam pisze: "cyfry jedności potęgi 3: 3,9,7,1"
23 sty 20:49
Eve: 31=3
32=9
33=27
34=81
35=243
i się powtarzają
23 sty 20:51
Eve: pytaj dalej, ja to widzę i wiem, tylko ciężko symbolicznie zapisać, bo to taki nieformalny
dowód, ale wystarczy
23 sty 20:52
Kacper: a bo to były skróty xD dobra łapie...a bedzie problem żebyś mi to tutaj jeszcze raz rozpisała

prosze....chce sie tego nauczyć bo mam dużo zadań tego typu...jak nie bede czegoś rozumiał to
napisze cnie...jeśli to oczywiście nie problem
23 sty 20:54
Eve:
cyfry jedności potęgi 3: 3,9,7,1 − 1999:4=499,... zatem na ostatnim miejscu będzie 2
−−−−−−−−−−−II−− − 9: 9,1 − 1999:2=999,... −−−−−−−II−−−−−−−−−−−− 1
idąc tym samym tropem dla drugiej liczby mamy
.......12
−.......57
=......55
co daje liczbe podzielną przez 5
mówisz, masz
23 sty 20:56
Eve:
i mam błęda

zamiast 2 ma być 3

na ostatnim miejscu w potęgach 3
23 sty 20:57
Kacper: moment.... ta druga linika...co to jest? xD
dzisiaj cos mnie przytrzymało i nic cały dzień nie ogarniam...sory
23 sty 20:58
Eve: w gruncie rzeczy niepotrzebna, odpuść

za daleko wczoraj pojechałam, za dobrze chciałam
23 sty 20:59
Kacper: czyli jak w końcu to ma być xD lepiej jakbyś na kartce napisała i mi wysłała zdj np na
maila....jeśli ci to nie przeszkadza oczywiście

jeśli nie chcesz to spk bedziemy dalej tutaj mi to tłumaczyć xDDD
23 sty 21:01
Kacper: ehhh przestraszyła sie

trudno....a ja dalej nie rozumiem

(
23 sty 21:07
Eve: zapisz tylko pierwszą linijkę
na kartce mam to samo
23 sty 21:07
Eve: ej, nie potrafię działać z prędkością światła
23 sty 21:08
Kacper: okej przepraszam xD
tylko pierwszą

a do drugiej liczby
23 sty 21:08
Eta:
Mogę się wtrącić?
23 sty 21:09
Kacper: wszelkie sugestie mile wildziane
23 sty 21:10
Eve: inaczej:
potęgi trójki mają w jednościach cyfry: 3, 9, 7, 1, czyli powtarzają się czwórkami
dlatego 1999 :4 i otrzymujemy 499 grup4 i jeszcze jedno miejsce,
zatem w rzędzie jedności potęgi 9999931999 będzie cyfra 3
spróbuj to rozumowanie przeprowadzić dla drugiej potęgi
23 sty 21:11
panpawel: Z kongruencji pyka. Nie chce mi się pisać
23 sty 21:13
Eve: kongruencji nie pamiętam, sorki
23 sty 21:14
Kacper: moment a jak to sie ma do dzielenia przez 5
23 sty 21:15
panpawel: wybaczam
23 sty 21:15
Eta:
Jaka jest ostatnia cyfra liczby : 9999931999
sprawdzamy:
31= 3
32= 9
33= 2 7
34= 8 1
35=... 3
36= ... 9
37= ....7
38= ... 1 i tak co 4 takie sekwencje , to 1999:4= 499 sekwencje +3reszta
zatem taka liczba kończy się ..... 7
teraz sam: jaka jest ostatnia cyfra liczby 5555571997
.......... podaj
23 sty 21:15
Kacper: jesus nienawidze takich zadań
23 sty 21:16
panpawel: poczytaj o konguencjach a wszystko będzie proste i do zrobienia w <1min
23 sty 21:16
Kacper: i tu bedzie od 7
1
23 sty 21:16
Kacper: paweł to napisz cnie xDD
23 sty 21:17
Eta:
ładne zadania
23 sty 21:17
Eta:
Dobra, spadam, bo
tłoku nie lubię
23 sty 21:18
Eve:
cyfry jedności to: 7,9,3,1, i powtórka, więc masz to samo, co 4 sekwencje ( jak to ładnie Eta
nazwała)
23 sty 21:19
panpawel: Zrobię, jak ktoś wstawi tutaj symbol przystawania, co bym mógł sobie skopiować
23 sty 21:19
Eve: Eta też lubię je bardzo
23 sty 21:19
Saizou : masz w innych
23 sty 21:20
Eve:
≡
23 sty 21:20
Eta: ≡
23 sty 21:20
Kacper: bedzie71=7
72=49
73 = 343
74=2401
75=...&
itd
23 sty 21:20
Kacper: tak?
kurde głupie zadaniexDD
23 sty 21:21
Eta:
i dzielisz 1997:4= 499 sekwencje + 1 reszta
czyli ta liczba kończy się ......
23 sty 21:21
Kacper: 9
23 sty 21:22
Kacper: a nie
23 sty 21:22
Kacper: 7 cnie?
23 sty 21:23
Eta:
7 ! bo na pierwszym miejscu
9 by się kończyła gdybyś miał resztę 2
23 sty 21:23
Eta:
pięknie

teraz .... 7 − ..... 7= ......
0
zatem ........ jest ...
23 sty 21:24
panpawel: Liczyłem, że nikt nie wstawi, ale no dobra:
999993≡3 (mod5)
{999993}2≡4≡−1 (mod5)
Zatem {999993}1999≡{−1}1999≡−1 (mod5)
555557≡2 (mod5)
{555557}2≡4≡−1 (mod5)
Ponownie {555557}1997≡{−1}1997≡−1 (mod5)
{999993}1999−{555557}1997≡−1−(−1)≡0 (mod5)
Q.E.D.
Życzę miłego wieczoru.
23 sty 21:25
Eta:
To teraz takie zadanie:
Jaka jest ostatnia cyfra liczby : 22015
23 sty 21:25
Eta:
Miłego
pan...
23 sty 21:27
panpawel: heh i wszystko zepsułem

999993
2≡4≡−1 (mod5)
Zatem 999993
1999≡−1
1999≡−1 (mod5)
555557≡2 (mod5)
555557
2≡4≡−1 (mod5)
Ponownie 555557
1997≡−1
1997≡−1 (mod5)
999993
1999−555557
1997≡−1−(−1)≡0 (mod5)
23 sty 21:27
Kacper: czekaj na kartce policze i napisze wynik
23 sty 21:28
Kacper: ej paweł to które jest dobrze xDD
23 sty 21:28
Kacper: 2 ?
do tego zadania od Etna
23 sty 21:29
panpawel: jedno i drugie ale w pierwszym niepotrzebnie dałem nawiasy {}
23 sty 21:30
Kacper: okej wielkie dzieki wam wszystkim
a pomoze ktoś z jescze jednym zadaniem

tlyko inna tematyka
23 sty 21:31
panpawel: Jak inna to z chęcią
23 sty 21:32
Eve: tak, 2
23 sty 21:33
panpawel: Żart, idę sobie
23 sty 21:33
Eta: @Kacper
odp do zad. z 21:25 ostatnia cyfra to 8
23 sty 21:33
Kacper: jakiś kościu widziałem że tez takie miał ale nikt nie udzielił mu pełnej odpowidzi...a mam to
samo
i jeszce pare innych ale nie ma jak ich zapisać bo to są ciągi geometryczne i no xD nie umiem
to
23 sty 21:34
23 sty 21:34
Kacper: dokończenie potrzebuje bo akurat umiem tyle ile jest w odp xDDD
23 sty 21:35
23 sty 21:43
Kacper: co jest xD
23 sty 21:46
Eve: to do Ety, sorki
23 sty 21:48
Saizou :
można też tak
NWD(5,999993)=1=NWD(555557,5)
zatem z MTF
9999934≡1 mod5
9999931999≡(9999934)499*9999933≡9999933≡(999990+3)3≡33≡27≡2
5555574≡1 mod5
555571997≡((555557)4)499*555557≡555557≡(55555+2)≡2 mod5
zatem
9999931999−5555571997≡2−2≡0 mod5
a z tego wniosek że
5l 9999931999−5555571997
23 sty 21:49
Kacper: spk spk....pomożesz w ciągach geometrycznych

albo takich dziwnych ułamkach...tylko to na
miala bo za dużo pisania....chyba że tu wolisz to sie poświęce i napisze xD
23 sty 21:49
23 sty 21:50
panpawel: Saizou
23 sty 21:59