czy dobre jest rozumowanie
Michał: Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 48 .
Oblicz długość krawedzi podstawy dla której objętość tego ostrosłupa jest największa
a − długość podstawy b − długość krawędzi bocznej
4a+4b =48 ⇒ a+b = 12 ⇒ b = 12 − a zał. a ∊ ( 0 ,12 )
z tw Pit obliczyłem H− wysokość ostrosłupa
| | 2a2 | | 2a2 | |
H2 = (12 − a)2 − |
| ⇒ H = √ (12 − a)2− |
|
|
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 2a2 | |
V = |
| a2*√(12 − a)2− |
|
|
| | 3 | | 4 | |
wiem że muszę obliczyć pochodną V,(a)=
ale tu napotkałem problem bo przy obliczaniu wychodzą mi bardzo duże liczby
wynik to a = 20 − 4 √13
23 sty 19:52
Eve: uprość wyrażenie pod pierwiastkiem
23 sty 19:55
Michał: czy mam skorzystać ze wzoru a2 −b2 = (a −b)( a+b)
23 sty 21:01
Michał: | | 1 | |
niestety nie ten wzór bo brużdzi |
| |
| | 2 | |
23 sty 21:03
Eve: a ułamek skróciłeś?
23 sty 21:03
Michał: jak podniosę do kwadratu wyrażenie pod pierwiastkiem to
| | 1 | |
V = |
| a2 √144 − 24a +0,5 a2 |
| | 3 | |
23 sty 21:07
Eve: tak i z tego pochodna

matko kochana kto to wymyślił?
23 sty 21:13
Michał: są to przykładowe arkusze maturalne− poziom rozszerzony
23 sty 21:18
Michał: ta pochodna jest bardzo skomplikowana bo pochodna z iloczynu i z pierwiastka
23 sty 21:20
Eve:
próbowałam jakoś inaczej, ale to samo mi wychodzi, musi być jakiś tzw. "myk" trza go znaleźć
23 sty 21:21
Michał: jeżeli podstawię u = 144 −2a + 0,2a
2
to
| | 1 | |
(√u), = |
| i potem powrócić do zmiennej a |
| | 2√u | |
23 sty 21:27
Michał: może to zadanie można zrobić innym sposobem
23 sty 21:28
Eve: próbowałam ze wszystkich stron, ciągle to samo, spróbuje tę pochodną policzyć
23 sty 21:34
Eve: zaraz, a może nie trzeba pochodnej liczyć
23 sty 21:37
Mila:
H
2=144−24a+a
2−0.5a
2⇔
H
2=144−24a+0.5a
2
H=
√144−24a+0.5a2
| | 1 | |
V(a)= |
| *a2*√144−24a+0.5a2 |
| | 3 | |
| | 1 | | −24+a | |
V'(a)= |
| *[ 2a*√144−24a+0.5a2+a2* |
| ]⇔ |
| | 3 | | 2√144−24a+0.5a2 | |
| | 1 | | 4a*(144−24a+0.5a2)−24a2+a3) | |
V'(a)= |
| * |
| |
| | 3 | | 2√144−24a+0.5a2 | |
V'(a)=0⇔
4a*(144−24a+0.5a
2)−24a
2+a
3)=0
2a*(288−48a+a
2−12a+0.5a
2)=0⇔
1,5a
2−60a+288=0
Δ=3600−4*1.5*288=1872=16*117=16*9*13
√Δ=4*3*
√13
wyjdzie wynik jak podałeś.
23 sty 22:25
Eve: kto to wymyslił

, mnie się właściwie odechciało liczyć V'=0 co za koszmar
23 sty 22:27
Mila:
Michał i Blue mają zbiory zadań z takimi problemami.
23 sty 22:36
Michał: Mila jesteś wielka dziękuję zaraz obliczę a
a właściwie już obliczyłem i rzeczywiście wynik jest poprawny należało skupić się nad pochodną
23 sty 23:26
Michał: mam pytanie co do poniższej równoważności
4a*(144−24a+0.5a2)−24a2+a3)=0 ten nawias jest wymnożony przez 2 a to 24a2+a3
zostało wydzielone przez 2a na jakiej podstawie
2a*(288−48a+a2−12a+0.5a2)=0
23 sty 23:47
Mila:
Masz na początku założenie: a∊( 0 ,12 ), trzeba z tego korzystać.
23 sty 23:54
Michał: nie wiedziałem że tak można jeszcze raz dziękuję
23 sty 23:59
Mila:
24 sty 00:29