matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij
Kuba :
Pomoże ktoś
Mam to na zaliczenie z matmy zrobić
1
1
1
a
b
Udowodnij że jeżeli
+
1
b
+
+
= 1 oraz (1+
) (1+
)
a
c
d
bc
ca
c
1
(1+
) =
to a+b+c=1
ab
d
2
23 sty 20:02
PW:
(a+b+c+d)
2
= a
2
+b
2
+c
2
+d
2
+ 2abc+2abd+2acd+2bcd, po podzieleniu przez abcd
(a+b+c+d)
2
=
abcd
a
b
c
d
1
1
1
1
=
+
+
+
+ 2(
+
+
+
).
bcd
acd
abd
abc
d
c
b
a
Jakiś początek zrobiłem, po prawej można skorzystać z założenia, że suma w nawiasie jest równa 1. Teraz bym myślał, jak z tej równości wydoić (a+b+c).
23 sty 20:24
Kuba :
właśnie tu sie zacinam....Jakieś głupie to zadanie LOL
23 sty 20:30