matematykaszkolna.pl
pilne julita: dana jest funkcja y=4x−1 sporządź jej wykres i : a) wyznacz miejsce zerowe b) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie? c) wyznacz równanie prostej równoległej do wykresi danej funkcji i przechodzacej przez punkt (−3,4)
23 sty 19:20
Eve: co to jest miejsce zerowe?
23 sty 19:20
julita: sama niewiem
23 sty 19:23
23 sty 19:25
Eve: jak sie nauczysz teorii, to wróć
23 sty 19:25
julita: Ta strona jest po to by sie chyba nauczyć nie?!
23 sty 19:27
Eve: nie, po to by zrozumieć jak zastosować teorie w zadaniu
23 sty 19:28
julita: NIE ! ta strona jest po to ,że jeśli sie czegoś nie wie to prosi sie o pomoc, jak widać nie wszyscy umieją ja ofiarować. sama pewnie w życiu dużo rzeczy nie wiesz i nie wykorzystuj tego przeciwko innym emotka
23 sty 19:30
Dawid: no to udzielili Ci pomocy. Musisz wejść w linka i zrozumieć to co tam jest napisane, a trudnym językiem to nie jest napisane.
23 sty 19:31
julita: ta strona z linka otworzyc sie nie chce wiej jak mam zrozumieć czegoś czego nie widze?
23 sty 19:32
5-latek: Przepraszam bardzo takich rzeczy (czyli podsatw to TY masz sie nauczyc w szkole Poza tym zajrzyj do ksiazki i tam pewnie bedzie opisane podobne zadanie Umiesz zrobic wykres tej funkcji ? Jeli tak to go zrob i od razu z tego wykresu odczytasz rozwiazanie punktu a i b Co do c) jaki musi byc spelniny warunek aby wykresy dwoch funkcji byly rownolegle Tez masz w ksiazce napisane Wiec moze cos napisz od siebie chociaz .
23 sty 19:33
Eve: a do podręcznika zajrzałaś? jak chcesz się przekonać jak potrafie pomagać to wpisz mój nick i obejrzyj wpisy, nie zarzucaj mi braku chęci, moge ci zrobić gotowca, a ty i tak na następnym zadaniu sie wyłożysz
23 sty 19:35
julita: przepraszam bardzo ale takich zadań w 1 gimnazjum jeszcze nie ma a jeśli chcę się nauczyć na przód to ktoś musi mi w tym pomóc a nie krytykować
23 sty 19:35
Dawid: Miejsce zerowe funkcji to miejsce w którym wykres funkcji przecina oś OX. Więc łatwo domyśleć się że druga współrzędna takiego punkty, miejsca zerowego jest równa 0 Zatem mamy np(x,y): (x1,0), (x2,0). Więc aby obliczyć miejsce zerowe wystarczy pod y podstawić 0
23 sty 19:37
Marcin: Spokojnie, luuudzie emotka
23 sty 19:37
Eve: koniec semestru, wszyscy szaleją chwała, że ja mogę spać spoojnie, nikt i nic mi już w szkole nie zagraża emotka
23 sty 19:38
Dawid: I na przyszłość trochę samodzielności. Wystarczy wpisać w google miejsce zerowe funkcji i masz wszystko wytłumaczone, są nawet filmiki
23 sty 19:38
Marcin: Eve − sesjaemotka
23 sty 19:40
julita: człowiek chce się nauczyc sam od siebie i przeczytać rady od innych,a zostaje skrytykowany,ja nie ucze sie do szkoły tylko sama do siebie czyli od podstaw.
23 sty 19:41
Eve: no tak, wy macie sesje inni koniec semestru, a ja na luziku, współczuje wam z całego sercaemotka
Dawid: Masz już wytłumaczone to licz emotka
Eve: julita jesli to prawda, trzeba było to napisać
23 sty 19:42
julita: i nie mam książek na ten temat, wiec nie mam gdzie zaglądnąć, dziękuje za pomoc
23 sty 19:42
5-latek: A to funkcji liniowej w podstawowej szkole nie ma ? Ja w podstawowej szkole mialem juz funkcje kwadratowe i trygonometryczne(musialem znac ich wykresy np
23 sty 19:44
5-latek: Bez przesady . Teraz bedziemy sie litowac nad gimnazjaliska i ktora nie ma ksiazek
23 sty 19:46
julita: nie my dopiero zaczynamy od 2 kl ,taki jest niestety poziom szkoły. a ja chce nauczyć sie sama dla siebie a nie dopiero w przyszłym roku
23 sty 19:46
julita: a czy ty zawsze kupowałeś sobie ksiazki o rok wczesniej?! nie wiedzac nawet jakie?
23 sty 19:47
Marcin: 5−latek, ale Ty pewnie chodziłeś do ośmioletniej podstawówki emotka
23 sty 19:47
julita: nikt nie każe ci sie litować , łaski nie robisz , i ksiazki dla twojej wiadomości mam. tylko nie kupuje sie ksiażek o rok wcześniej ! pozdro
23 sty 19:48
Eve: a równania i wyrażenia algebraiczne masz opanowane? nierówności by się przydały, przedziały
23 sty 19:52
5-latek: Tak Marcim do 8letniej podstawowki . Moja panno juz nie bede pisal co o tym sadze . Dam rade . Wiec jesli chcesz sie nauczyc sie do przodu to posluchaj starego . Idz do swojego nauczyciela i powiedz mu ze chcesz sie nauczyc funkcji liniowych i niech da tobie materialy do nauki . Poza tym masz internert (w odroznieniu ode mnie To jedno . Po drugie . Przeczytaj jeszce raz naglowek . piszse tam PILNE wiec wcale nie uczysz sie do przodu tylko potrzebujesz rozwiazania . Ale jak chcesz to rozwiazac skoro nie masz wiadomosci . A powiem ci ze funkcja liniowa jest takze na studiach Ale zebys nie mowila ze jestem taki zly to masz https://matematykaszkolna.pl/strona/3412.html tu wszystko przeczytac i zrobic zadanka (masz rozwiazane https://matematykaszkolna.pl/strona/3411.html tu przeczytac co jest w tej chwili potrzebne
23 sty 20:07
5-latek: I jeszce to https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html tez sie przyda .
23 sty 20:09
5-latek: rysunekTo jest wykres tej funkcji (potraktuj to jako gratis ode mnie
23 sty 20:20
5-latek: I nawet nie bylas laskawa zobaczyc
23 sty 23:15
panpawel: Kobiety zmienne są, pewnie już się jej odmieniło
23 sty 23:52
5-latek: Wiesz co panpawel emotka ja mysle ze to jednak jest kobieta (a nie dziecko z gimnazjum Jesli piszse o 19:20 Pilne to musi miec jutro sprawdzian a jesli jutro to szkola dla doroslych
24 sty 01:00
Marcin: Jakby nie to "pilne", to byłbym w stanie uwierzyć
24 sty 01:01
Piotr: julita to nieodganiona osoba ! jesli jeszcze tego nie miala to skad wziela przyklad skoro nie ma ksiazek ?
24 sty 01:04
5-latek: Marcin jak idzie na studiach? Ja teraz przerabiam funkcje −wlasnosci i potem liniowa
24 sty 01:05
5-latek: Witaj Piotr emotka
24 sty 01:06
Piotr: Witaj 5−latek emotka Witam rowniez Marcina emotka
24 sty 01:09
Marcin: A no witam was Panowie emotka U mnie na studiach powolutku do sesji emotka 5−latek − pozazdrościć zapału!
24 sty 01:11
5-latek: To dobrze. Cieszee sie ze CI idzie emotka
24 sty 01:14
Marcin: Staram się jak mogę, ale nie zawsze jest kolorowo emotka
24 sty 01:17
5-latek: Jak to mowia Raz na wozie ,raz pod wozem emotka
24 sty 01:19
Marcin: Tak po studencku
24 sty 01:21
kyrtap: Piotrek emotka
24 sty 01:29