Byłbym wdzięczny chociaż za jedno zadanie.
Stivi: 1. Dane są punkty A=(2,0), B=(4,−4), C=4,2). Narysuj trójkąt A' B' C' będący obrazem trójkąta
ABC w jednokładności o środku O=(0,0) i skali k=−1. Oblicz pole trójkąta A' B' C'
2. Punkty A=(6,4), B=(−3,7), C=(−2,0) są kolejnymi wierzchołkami trójkąta ABC. Oblicz odległość
punktu B od prostej AC oraz pole trójkąta
3.Dany jest prostokąt F o wierzchołkach A(−3,0), B(1,−2), C(4,4), D(0,6). Prostokąt F1 jest
obrazem prostokąta F w przesunięciu o wektor \vec{v}=[1,2]. Oblicz pole części wspólnej obu
prostokątów.
18 sty 19:33
18 sty 19:35
Stivi: Ok pierwsze już rozumiem, dzięki
18 sty 19:43
Stivi: Zna ktoś sposób na jeszcze jakieś?
18 sty 19:56
Mila:

A=(6,4), B=(−3,7), C=(−2,0)
1) odległość punktu B od prostej AC:
Równanie prostej AC:
k: y=ax+b, A,C ∊k⇔
4=6a+b
0=−2a+b odejmuję stronami
| | 1 | |
y= |
| x+1 /*2 przekształcamy do postaci ogólnej |
| | 2 | |
2y=x+2⇔
k: x−2y+2=0
Korzystamy z wzoru na odległość punktu od prostej:
Patrz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
| | |−3−2*7+2| | |
d(B,k)= |
| ⇔ |
| | √12+22 | |
2) Pole trójkąta.
Popatrz do notatek, jakie wzory masz podane.
Jest kilka metod.
===========
18 sty 20:38
Mila:
3) Narysuj prostokąt w układzie wsp. i przesuń o jedną jednostkę w prawo i dwie do góry.
18 sty 20:39