wielomian
mat!: 2x3+3x2+3x+1=0
17 sty 16:29
17 sty 16:34
mat!: Prosze o pomoc dzielniki wyrazu wolnego sie nie sprawdzaja
17 sty 16:34
mat!: A mam tak zgadywac ze to np −1/2
17 sty 16:35
Janek191:
| | 1 | |
Sprawdzają się : − 1 : 2 = − |
| |
| | 2 | |
17 sty 16:38
mat!: Jak do tego dojsc jak to zrobić, obliczyć
17 sty 16:41
17 sty 16:45
Janek191:
Tw. Jeżeli wielomian W(x) = a0 + a1 x + a2 x2 + ... + an xn
o współczynnikach całkowitych ma pierwiastek wymierny w postaci
ułamka nieskracalnego U{p}[q} , to p jest dzielnikiem wyrazu wolnego a0,
a q jest dzielnikiem wyrazu an.
U nas a0 = 1, a an = 2
Dzielniki a0 to −1 i 1 , a dzielniki an to − 1, 1, − 2, 2
17 sty 16:50
mat!: Przy dzieleniu wyszla reszta
17 sty 16:50
mat!: Wychodzi reszta
17 sty 16:54
Janek191:
To nie umiesz dzielić

( 2 x
3 + 3 x
2 + 3 x + 1 ) : ( x +
12) = 2 x
2 + 2 x + 2
17 sty 16:54
mat!: Ale dla czego 1/2
17 sty 16:55
mat!: Ciągle nie wiem skad jest 1/2
17 sty 16:57
Janek191:
Bo r = − 12 jest pierwiastkiem, więc dzielimy przez
x − r = x − ( −12} = x +12
17 sty 16:58
Janek191:
| | −1 | | −1 | | −1 | |
2*( |
| )3 + 3*( |
| )2 + 3*( |
| ) + 1 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
= − |
| + |
| − |
| + 1 = 0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
17 sty 17:02
mat!: Skad wiecie ze −1/2 to pierwiastek
17 sty 17:06
Janek191:
To Ci sprawdziłem o 17.02
| | p | | 1 | | 1 | |
Z napisanego wyżej tw. wynika, ze ułamki |
| , to : − |
| lub |
| . |
| | q | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Wstawiam − |
| do równania i sprawdzam , czy zachodzi równość  |
| | 2 | |
17 sty 17:09
Janek191:
To Ci sprawdziłem o 17.02
| | p | | 1 | | 1 | |
Z napisanego wyżej tw. wynika, ze ułamki |
| , to : − |
| lub |
| . |
| | q | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Wstawiam − |
| do równania i sprawdzam , czy zachodzi równość  |
| | 2 | |
17 sty 17:09
Janek191:
Kapujesz już, czy jeszcze nie

?
17 sty 17:14
mat!: Nie rozumiem co. Co to p co to q jak to sprawdzasz ze to jest taki pierwiastek
17 sty 17:18
Janek191:
Od początku:
2 x
3 + 3 x
2+ 3 x + 1 = 0
czyli mamy wielomian
W(x) = 1 + 3 x + 3 x
2 + 2x
3
zatem
a
0 = 1 ( wyraz wolny)
a
n = a
3 = 2
Z tw. napisanego wyżej wynika, że jeżeli ten wielomian o współczynnikach
całkowitych ( 1 , 3, 3, 2 ) ma pierwiastek będący ułamkiem nieskracalnym
| | p | |
( zapiszmy go |
| ) , to wtedy p musi być dzielnikiem wyrazu wolnego a0 = 1 |
| | q | |
a q dzielnikiem wyrazu przy najwyższej potędze a
3 = 2
zatem p może się równać: − 1 lub 1 ( dzielniki jedynki )
q może się równać : − 1, 1, − 2 , 2
| | p | | 1 | | 1 | |
Tworzymy ułamki |
| : czyli − |
| , |
| ( nie będące liczbami całkowitymi ) |
| | g | | 2 | | 2 | |
i sprawdzamy, czy któryś z nich jest pierwiastkiem wielomianu W(x) − czyli
| | 1 | | 1 | |
sprawdzamy czy W( − |
| ) = 0 lub W( |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Patrz godz. 17.02
| | 1 | |
Wyszło,że ułamek − |
| jest pierwiastkiem wielomianu czyli również |
| | 2 | |
równania W(x) = 0
| | 1 | |
r = − |
| − jeden z pierwiastków. |
| | 2 | |
Teraz korzystamy z tw. Bezout. Wykonujemy dzielenie :
W(x) : ( x − r)
Otrzymaliśmy wynik − patrz 16.54
2 x
2 + 2 x + 2 = 0 / : 2
x
2 + x + 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*1 = − 3 < 0 − brak pierwiastków rzeczywistych, więc to wyjściowe
| | 1 | |
równanie ma tylko jeden pierwiastek wymierny równy ( − |
| }  |
| | 2 | |
17 sty 17:42
Janek191:
I co ?
17 sty 19:08
17 sty 19:25