logarytmy
aha : Mam problem z jednym zadaniem

wyznacz dziedzinę funkcji d oraz jej miejsce zerowe
a) f(x)= log 0.5 (1−x
3)
b)f(x)=log 0.1(x
2−1)
c)f(x)=log 0.1 /2x+3/
17 sty 17:39
Janek191:
Dziedzinę zwykle zapisujemy D
a) 1 − x3 > 0 ⇒ 1 > x3 ⇒ x3 < 1
czyli x < 1
D = ( − ∞ ; 1 )
===========
17 sty 17:49
Janek191:
Dziedzinę zwykle zapisujemy D
a) 1 − x3 > 0 ⇒ 1 > x3 ⇒ x3 < 1
czyli x < 1
D = ( − ∞ ; 1 )
===========
17 sty 17:49
Janek191:
Jeszcze miejsce zerowe:
log0,5 ( 1 − x3) = 0 ⇔ 1 − x3 = 1 ⇔ x = 0
17 sty 17:52
aha : hmm,a mógłbyś mi dokładniej wytłumaczyć co z czego się bierze?
bo nie bardzo rozumiem co napisałeś.
17 sty 17:59
Metis: Janku co myślisz o zadaniach ze zbioru Gdowski/Plucinski , połączone z Pazdro dadzą mi
100% na maturze?

Do Ciebie odesłał mnie
5−latek 274100
Pamiętam, że gdzieś chyba ty wspominałeś o tym zbiorze.
17 sty 17:59
Janek191:
Nie mam tego zbioru. Nie wiem czy małolatkowi chodziło o Zbiór zadań dla kandydatów
na wyższe uczelnie techniczne ? To był dobry zbiór
17 sty 19:57
Metis: Tak chodzi o ten zbiór
17 sty 22:08
Metis: Był ?
17 sty 22:08