Trapezzz
Metis: Zadanko z trapezem

Przekątne przecinają się w punkcie S. Pole trójkąta ABS wynosi P
1=36, a pole trójkąta BSC
P
2=9. Znajdź pole trapezu.
We wskazówkach przez autorów podana została dodatkowa informacja: "wzór ogólny:
| | (P1+P2)2 | |
|
| .Domyślam się, że został wyprowadzony z podobieństwa i równych pól |
| | P1 | |
trójkątów utworzonych przez średnice , dlaczego autorzy używają pojęcia "wzór ogólny" skoro
żadne podręczniki o Nim nie wspominają?
W jaki sposób można dowieść wzoru ?
14 sty 22:22
Metis: *utworzonych przez przekątne
14 sty 22:23
5-latek: Wpisz w wyszukiwarke Eta trapezy
14 sty 22:27
5-latek: Bedzie tam sporo linkow i znjdziesz ktory Cie bedzie interesowal
Dosc szczegolowo tam wyjasnia
14 sty 22:28
14 sty 22:32
Metis: Poszukam.
Swoją drogą, kojarzysz skąd zadanie
5−latku ?
14 sty 22:32
5-latek: W tym linku co CI dalem patrz post 21:38
14 sty 22:35
Metis: Znalazłem

Ale teraz akurat chodzi mi skąd moje zadanko podyktowane
14 sty 22:38
pigor: ..., niech x pola pozostałych dwóch ΔΔ, które
są równe (dlaczego ?) , to
| | x | | 9 | |
np. |
| = |
| dlaczego ? ⇔ x2= 9*36 ⇒ x= 3*6=18 ⇒ |
| | 36 | | x | |
Pt= 2x+9+36= 36+45=
51 − szukane
pole trapezu ABCD.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14 sty 22:44
5-latek: To jest typowe zadanie wiec podejrzewam ze z jakiegos zbioru
Ja np znalazlem u siebie w zbiorze zadan dla kandydatow na wyzsze uczelinie Leksinki Macukow
Zakowski takie
Przekatne trapezu Abcd dziela go na 4 trojkaty Znajac pola S1 i S2 trojkatow przyleglych do
podstaw trapezu oblicz jego pole . Podobne do twojego zadania
14 sty 22:45
Metis: A to zadanie akurat z polecanych przez Ciebie książek.
Zakrz...

Korzystasz może z jakiś " ciekawych zbiorów, podręczników

?
Może coś polecisz.
14 sty 22:55
5-latek: Jutro dobrze?

Przypomnij mi jak bedziesz na forum
14 sty 22:56
Metis: Pewnie

Dobrej nocy
14 sty 22:58
Eta:

Pole tego trapezu :
56,25 ≠
51 (
pigor ? się "walnął"
15 sty 00:06
pigor: ..., no tak ; przepraszam literki mi się ..., a więc
| | x | | 9 | | x | | 1 | |
niech x=P4 wtedy np. |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇒ |
| | 9 | | 36 | | 9 | | 4 | |
| | 9 | |
⇒ x= |
| =2,25 i PABCD=18+36+2,25=54+2,25=56,25j2. |
| | 4 | |
15 sty 01:03
Metis: Przypominam się
5−latku
15 sty 19:47
5-latek: Czesc. Kupilem niedawno (kolo 25zl) Stefan Mizia Wykaz ze... Zbior zadan z geometrii.
Wezme sie pozniej juz za geometrie
Nastepny to wczoraj CI o nim pisalem . W leksinski , B Macukow , W Zakowski
Matematyka w zadaniach dla kandydatow na wyzszse uczelnie
Sa 2 czesci . Kazda czesc sklada sie tez z 3 czesci tzn jest troche teori i rozwiazanych zadn
masz poznie zadania do samodzielnego rozwiazania . 2 jakby czesc to wskazowki do tych zadan ,
a trzecia to sa odpowiedzi do zadan .
Moze ta pozycje jeszce bys sobie kupil (poszukaj moze bedzie tansza albo wypozycz
http://allegro.pl/zbior-zadan-z-matematyki-elementarnej-antonow-i4907351772.html
Zapytaj jeszce
Mile lub
Ete co o tych pozycjach(oczywisciwe ksiazkowych) sądzą
OK?
15 sty 20:43
5-latek: Podbijam
15 sty 21:05
15 sty 21:26
5-latek: Moze
Mila bedzie wiedziec .
ja mysle ze to co masz to CI starczy .
Kiedys jeszce
Bogdan polecal Krysicki ,czaplinski Terlikowski Swiatkowski Teamaty
egzaminow wstepnych z matematyki na wyszse uczelnie (sa 3 czesci
Ale najlepiej to pytaj obie nasze Panie
15 sty 21:34
Mila:
Metis Nie znam tej pozycji 21:26.
Zbiory z oficyny Pazdro wystarczą. Jeżeli chcesz trudniejsze, to zapytaj Blue, daje trudne
zadania, niektóre są ciekawe.
16 sty 23:57
Metis: Dziękuje
Milu za odpowiedź

Często polecane są jeszcze zbiory Kiełbasy− orientujesz się czy ich poziom zbliżony jest Pazdry
?
17 sty 00:04
17 sty 00:17
Metis: Mam, wersję najnowszą, poprawioną z 1999

Ale niektóre zadania jak dla mnie nieprzydatne − konstrukcyjne, albo zaawansowane .
17 sty 00:21
5-latek: Zapytaj Janka 191
Z tym zbiorem masz mature w kieszseni
17 sty 00:34
Metis: Trzeba tylko się za nie zabrać

a z tym jest najgorzej.
17 sty 11:40
5-latek: Wiem cos o tym
17 sty 11:43
fhf:
25 sty 14:45