matematykaszkolna.pl
Planimetria Blue: Mam problem z tymi zadankami z planimetrii: zad.1 W trójkącie ABC na boku AB wybrano punkt M taki, że |AM| : |MB|=2:3. Środkowa AK dzieli odcinek MC, licząc od M, w stosunku:
 2 
A.

3 
 2 
B.

5 
 4 
C.

15 
 4 
D.

3 
zad.2 W trapezie ABCD, w którym AB || CD, przekątne przecinają się w punkcie O oraz
 |DC| 

= p,p>0. Stosunek pola trapezu ABCD do pola trójkąta ABO równa się:
 |AB| 
A. p2 B. p2+1 C. (p−1)2 D. (p+1)2 emotka
5 wrz 15:13
Mila: 1) Jak rozwiązujesz, nie zgadza się odp. czy nie wiesz jak wybrać? 2) Skorzystaj z podobieństwa ΔDOC i ΔAOB, PΔCOB=PΔDOA. W razie trudności napiszę całe rozwiązanie.
5 wrz 16:50
PW: 1) A może trzeba znowu metodą eliminacji? Na przykład rysować równoległą do AB przechodzącą przez K. Cały odcinek AK leży poniżej tej prostej, więc L − punkt wspólny AK i CM też leży poniżej. Wobec tego
 1 1 
ML : LC <

MC :

MC = 1.
 2 2 
Odpowiedź D wyeliminowana. Dalej ni mom chęci, ale może spróbujesz?
5 wrz 18:33
Mila: 1) Najłatwiej tak, jak radzi PW. emotka
5 wrz 19:16
pigor:
 2 
..., ...emotka wychodzi mi

, czyli odp. B
 5 
5 wrz 20:09
Blue: Mila , nie mam pojęcia jak rozwiązać te zadania, mogłabyś napisać pełne rozwiązanie?emotka
5 wrz 20:38
Kacper: Może ja jutro
5 wrz 21:15
Eta: zad2/ odp D) ( tu zastosuj mój ulubiony wzorek emotka
5 wrz 21:16
pigor: ... jak ktoś (tak, tak ...emotka Ciebie mam na myśli − z góry dzięki) narysuje rysunek do zadania 1), to i ja jutro swoje rozwiązanie pokażę
5 wrz 21:25
Eta: rysunek
5 wrz 21:29
pigor: ..., kurde, no nie w 4 minuty taki piękny rysunek ; zazdroszczę Ci ; o to mi chodziło, ale do jutra; dobranoc emotka
5 wrz 21:34
Eta: rysunek zad2/ Trójkąty DCO i ABO są podobne w skali p to P(ABO)=P2 , P(DCO)= p2*P2 i P3=P4= p*P2 P(trapezu)= P2+2P3+P1 = P2+2p*P2+p2*P2= (p2+2p+1)*P2= (p+1)2*P2 P(trapezu)=(p+1)2*P2
P(tr) (p+1)2*P2 

=

= (p+1)2
P2 P2 
5 wrz 21:38
Eta: π..
5 wrz 21:39
Mila: rysunek Napiszę. 1) analizujesz , trochę pomyśl, bo rozwiązanie zajmie Ci na egzaminie dużo czasu. P− pole ΔABC u,v,z,s − pola małych trójkątów
 1 
u+v=

P , bo AK to środkowa Δ
 2 
 1 
z+s+v=

P ⇔
 2 
u+v=z+s+v⇔u=z+s
 2 
ΔAMP i ΔMPB mają wspólna wysokość⇔z=

s
 3 
 2 5 
u=

s+s=

s
 3 3 
ΔAMP i ΔAPC mają wspólną wysokość, w takim razie
z MP 
2 

s
3 
 2 

=

=

=

u PC 
5 

s
3 
 5 
MP 2 

=

PC 5 
Zadanie z trapezem Eta rozwiązywała wiele razy, wpisz Eta trapezy, znajdziesz.
5 wrz 21:39
Kacper: Zaznaczam emotka
5 wrz 21:43
Mila: Co zaznaczasz? Kacper?
5 wrz 21:44
Mila: pigor, jaki masz pomysł na to zadanie (1), może krócej?
5 wrz 21:48
Eta: Hej Mila emotka zad1/ też mam takie rozwiązanie
5 wrz 21:49
Kacper: Zaznaczam sobie, bo potem szukam zadań i znaleźć nie mogę emotka
5 wrz 21:49
Eta: Witamemotka Kacper .... pierwsze szlaki w szkole przetarte?
5 wrz 21:51
Mila: Witam, Eto, moze pigor coś wymysli krótszego, błskotliwego, albo PW. Napisałam to rozwiazanie, bo widziałam , gdzieś podobne zadanie otwarte, trzeba było obliczyc pola wszystkich tych trójkącików.
5 wrz 21:53
pigor: ..., o pomysł mam identyczny też z tego tw. o stosunkach pól ΔΔ o jednakowych wysokościach ale czy krótszy, chyba nie (mam to nabazgrane na kartce) ; jutro zobaczę jak to wygląda −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a teraz idę dalej oglądać tenis ... emotka
5 wrz 23:58
Kacper: Eta nie jest tak źle emotka
6 wrz 07:51
Kacper: rysunekWystarczy taki rysunek emotka Widać, że odp A i D odpadają (więcej niż połowa) Zostały B i C. Ja sobie to umieściłem w układzie współrzędnych i policzyłem współrzędne punktu P. Nie jest to sposób uniwersalny, ale dla osób, które nie "widzą" rozwiązania Mili wystarczą emotka Może jeszcze coś znajdziecie na moim rysunku, co pomoże szybciej rozwiązać emotka
6 wrz 08:32
pigor: ..., a więc wstałem...emotka już, no to (aby nie zamieszać) z rys.Mila 21:39 i tw. o którym mówię powyżej zu = |MP||PC| = ? mam układ równań dla pól powierzchni z,s,u, v ΔΔ podziału ΔABC: z+s+v = u+v i zs = 23 ⇔ z+s = u i 3z = 2s , stąd, szybko, bo to test np. tak: zu + su =1 i su = 32*zs ⇒ ⇒ zu + 32*zs = 1 ⇔ 52*zs =1 ⇔ zs = 25. . ...emotka
6 wrz 08:49
Blue: Mila, a ja nawet wiem, gdzie się z podobnym zadaniem spotkałaś ^^ Dzięki wszystkim za odp! emotka Nie wiem, co bym bez Was zrobiła emotka
6 wrz 09:10
Blue: Eta, nie rozumiem, jak doszłaś, że P3= p*P2.
6 wrz 09:23
5-latek: NIe rozumiem Ciebie . czy tak trudno zajrzec do ksiazki albo wpisac w wyszukiwarke Eta trapezy
6 wrz 10:39
daras: pewnie Blue pracuje i nie ma na to czasu, wiec wrzuca w maszynkę do rozwiazywania zadań kolejne posty i ,cytuję: "czeka na rozwiązania"
6 wrz 10:40
Blue: A co to mi da, że tak wpiszę? Przecież tych zadań jest mnóstwo, a mi chodzi akurat o to konkretne...
6 wrz 10:51
pigor: ...,, to może jeszcze ...emotka np. tak : zad.2) |CD| : |AB|=p ⇒ P1: P2=p2, ale P4+P1=P3+P1 ⇒ P4=P3 , ponadto P3 : P2 = P1: P3 ⇒ p32 = P1P2P3 = P1P2,
 PABCD P1+2P3+P2 P3 
zatem

=

= p2+2

+1=
 ΔABO P2 P2 
 P1P2 P1 
= p2+2

+1= p2+2

+1= p2+2p+1=(p+1)2...emotka
 P2 P2 
6 wrz 11:21
PW: Powróćmy do zadania 1. Banalność rozwiązania może powodować wściekłość. Czytelnik sam sporządzi rysunek.emotka W podstawie trójkąta można zobaczyćć pięć odcinków o jednakowej długości, ich końce to A, A1, M, B1, B2 i B. Prosta AK wyznacza połowę boku BC. Proste równoległe do AK przechodzące przez A1, M, B1 i B2 wyznaczają na ramieniu BC kąta ABC punkty K1, K2, K3 i K4. Na mocy twierdzenia Talesa odcinki KK1, K1K2, K2K3 , K3K4 i K4B mają także równe długości, dzielą więc odcinek KB na pięć równych części.
 |MP| |K2K| |K2K| 2 

=

=

=

.
 |PC| |KC| |KB| 5 
6 wrz 14:33
pigor: ..., No jasne, pięknie,a przecież dobrze pamiętam tę konstrukcję podziału odcinka jako jedno z zastosowań tw. Talesa; dziękuję PW ; no i teraz już wiem dlaczego to zadanie z całą odpowiedzialnością jego autora (ów) nadaje się ...emotka na pewno na test ;
6 wrz 16:40
Kacper: Takie proste zadanie (o ile zna się odpowiedź) emotka
6 wrz 17:45
PW: Biorąc pod uwagę różne padające tu pomysły i czas jaki mnie to zajęło, nie jest to takie sobie zadanie testowe do rozwiązania w 5 minut. Co innego, jeżeli akurat "przerabiamy Talesa" − wtedy samo się nasuwa dorysowanie czegoś równoległego. Wniosek: zadanie dobre na klasówkę z działu "twierdzenie Talesa", na maturę już jakby mniej dobre. Nie jest to żaden paradoks, często nadmiar wiedzy przeszkadza.
6 wrz 18:02
Kacper: Wegług mnie zadanie też na pewno nie na testowe na maturze. Jako otwarte mogłoby być.
6 wrz 18:15
Blue: Pigor, skąd się wzięło to P3 : P2 = P1: P3 ?emotka
6 wrz 18:47
pigor: ..., no cóż niech to zostanie moją ...emotka "słodką" ... , bo. i tak masz w czym wybierać, a skąd i dlaczego powinnaś już dawno załapać, gdyż niejedno zadanie ci rozwiązałem tym właśnie sposobem pisząc na ten temat więcej tylko, że ciebie moje rozwiązania nie interesowały, więc niech tak zostanie .
6 wrz 19:03
Blue: To może mi powiesz chociaż skąd się wzięło P3=P4= p*P2 w rozwiązaniu Etyemotka?
6 wrz 19:07
Blue: I przepraszam, że być może mnie nie interesowałyemotka Twoje rozwiązania po prostu czasem wymagają pomyślenia, a jeśli ktoś wstawia prostszy sposób i jeszcze z rysunkiem, to sam rozumiesz emotka
6 wrz 19:08
eta: πππ
20 paź 14:48
Eta: Δ
20 paź 14:49