| (x+1)(x2−x−6) | (x+1)(x−3)(x+2) | x−3 | |||
= | = | ||||
| x2(x+1)−4(x+1) | (x+1)(x−2)(x+2) | x−2 |
W takim przypadku jak x3−7x−6 szukasz wśród dzielników wyrazu wolnego (z
zastrzeżeniem, że wszystkie współczynniki wielomianu są całkowite) pierwiastka wielomianu
(czyli dla którego z nich W(a)=0). Dzielnikami są −/+1 ; −/+2 ; −/+3 ; −/+6. Podstawiam
kolejno
te liczby i zauważam, że W(−1)=0. W takim przypadku, gdy W(a)=0 mogę dany wielomian podzielić
przez dwumian (x−a). Ja robiłem to schematem Hornera, bo zajmuje to znacznie mniej czasu.
Po podzieleniu x3−7x−6 przez x+1 otrzymałem (x+1)(x2−x−6)