funkcja
Karolinek: 1 dana jest funkcja f(x)= −2,5x + 0,5
a) określ czy funkcja jest malejąca
b) podaj miejsce zerowe
c) czy punkt B(1,2) należy do wykresu funkcji
d) ocen wartosc logiczną zdania − wykres funkcji h(x) = −2,5(x−1) +3 jest przesunity o 1
jednostke w gore i 3 jednostki w lewo wzgledem wykresu funkcji f
11 sty 17:08
Dawid: 1)
a) a<0 f.malejaca
c) −2.5*1+0.5=1
d) jest przesunięty o jeden w górę i trzy w prawo
11 sty 17:10
Karolinek: a moge prosic o uzasadnienie kompletnie tego nie ogerniam co z czego sie wynika
11 sty 17:12
11 sty 17:14
Karolinek: wracajac do c nie wiem dlaczego tak sa podstawione liczby
11 sty 17:22
Dawid:
B(1,2)
x,y
Pod x podstawiamy 1 pod y wstawiamy 2
Tam jest mój błąd powinno być =2
11 sty 17:25
Karolinek: super dziekuje myslalam ze mnie sie cos zle wydaje
czyli powinno byc −2,5*1 + 0,5 = 2
czyli wynika ze nie nalezy bo −2 nie jest rowne 2
11 sty 17:30
Karolinek: super dziekuje myslalam ze mnie sie cos zle wydaje
czyli powinno byc −2,5*1 + 0,5 = 2
czyli wynika ze nie nalezy bo −2 nie jest rowne 2
11 sty 17:30
Dawid: Jeżeli tak wyszło to nie należy.
11 sty 17:32
Karolinek: dziekuje, prosze o pomoc jeszcze z jednym zadaniem
11 sty 17:32
Karolinek: dana jest funkcja f(x)= x2 +2x +1
a) określ czy funkcja jest malejąca
b) podaj miejsce zerowe
c) czy punkt B(−1,−3) należy do wykresu funkcji f
d) ocen wartosc logiczną zdania − wykres funkcji h(x) =( x2 +1) −3 jest przesunity o 1
jednostke w lewo i 3 jednostki w dol wzgledem wykresu funkcji f
11 sty 17:36
Karolinek: proszę jeszcze o pomoc z tym zadaniem... wiem ze wam sie wydaje to idiotycznie proste a mnie
niesttety przerasta
11 sty 17:49
Eve: odpowiadaj na pytania :
kiedy funkcja jest malejąca?
11 sty 17:51
Karolinek: jak a jest ujemne czyli mniejsze od zera czyli w tym przypadku a=1 czyli funkcja nie jest
malejąca tylko rosnaca
11 sty 17:53
Eve: ale to jest kwadratowa
11 sty 17:54
Eve:
11 sty 17:56
Eve: upssss, co to wyszło

miała być parabola
11 sty 17:57
Karolinek: tak masz racje,.... a wieksze od 0 oznacza w tym przypadku ze ramiona paraboli skierowane sa do
gory
11 sty 18:00
Karolinek: tak masz racje,.... a wieksze od 0 oznacza w tym przypadku ze ramiona paraboli skierowane sa do
gory
11 sty 18:00
Eve: dokładnie, oblicz xw i wtedy rosnąca będzie (xw,∞)
11 sty 18:02
Karolinek: Monotoniczność funkcji kwadratowej
Jeśli a>0 to funkcja kwadratowa jest malejąca dla x < −b/2a i rosnąca dla x > −b/2a.
Jeśli a<0 to funkcja kwadratowa jest rosnąca dla x < −b/2a i malejąca dla x > −b/2a.
znalazlam podpowiedz czyli w moim przypadku a=1 a>0
ale i kam nie wiem jak dalej
11 sty 18:04
Eve: | | b | |
liczysz − |
| to jest xw |
| | 2a | |
11 sty 18:06
Karolinek: Δ=0
x0=−1
czyli teraz mam liczyc wierzcholek
11 sty 18:09
Eve: | | b | |
nie, liczysz po prostu − |
| |
| | 2a | |
11 sty 18:11
Karolinek: rozumiem a to nie jest miejsce zerowe

ale ja jest glupia i tak nie wiem co z tego wynika
11 sty 18:12
Karolinek: rozumiem a to nie jest miejsce zerowe

ale ja jest glupia i tak nie wiem co z tego wynika
11 sty 18:12
Karolinek: oki czyli obliczylam wyszlo mi −1
11 sty 18:13
Eve: to teraz wg swoich wskazówek podaj przedział, dla którego funkcja rośnie
11 sty 18:16
Eve: miejsca zerowe: liczysz Δ, √Δ i wstawiasz do wzorów na pierwiastki równania
11 sty 18:18
Karolinek: nie umiem Ci na to pytanie odpowiedziec ....
sokoro mi wyszlo na minusie to powinna byc malejaca ale to pewnie bledne myslenie
11 sty 18:22
Eve: tam jest warunek funkcja jest rosnąca dla a>0 i x>−1 tak to nalezy rozumieć
11 sty 18:34
Karolinek: to znaczy ze jest rosnąca
11 sty 18:36
Eve: dla x>−1
a malejaca dla x<−1
11 sty 18:37
Eve:
11 sty 18:39
Eve: nie wiem czemu nie chce mi tej paravoli wrzucic, ale ją sobie wyobraź
11 sty 18:39
Karolinek: ja rozumiem ale oceniajac zgodnosc logiczna zdania czy ta funkcja jest malejaca to uznaje za
falsz
11 sty 18:44
Eve:
mozna dać odpowiedź,
nie, bo dla x>−1 jest rosnąca
lub
tak, ale tylko dla x<−1
11 sty 18:47
Karolinek: rozumiem mam eraz do policzenia miejsce zerowe i to juz zrobilam
Δ=0 x0=−1 zgadza sie ?
11 sty 18:53
Karolinek: rozumiem mam eraz do policzenia miejsce zerowe i to juz zrobilam
Δ=0 x0=−1 zgadza sie ?
11 sty 18:53
Eve: tak
11 sty 18:55
Karolinek: czy punkt B(−1,−3) należy do wykresu funkcji f
tego wogole nie wiem jak sprawdzic
11 sty 18:57
Karolinek: czy punkt B(−1,−3) należy do wykresu funkcji f
tego wogole nie wiem jak sprawdzic
11 sty 18:57
Karolinek: Jeśli a>0 to funkcja kwadratowa jest malejąca dla x < −b/2a i rosnąca dla x > −b/2a.
Jeśli a<0 to funkcja kwadratowa jest rosnąca dla x < −b/2a i malejąca dla x > −b/2a.
czy tutaj nie ma bledu
bo a<0 wydaje mi sie ze znaki powinny byc odwrotnie
11 sty 19:01
Karolinek: ja bym podstawila w miejsce x −1 y −3
czyli
−3=−12 +2*(−1)+1
−3 nie rowna sie 0
czyli punkt nie należy
11 sty 19:06
Eve: tak, punkt nie należy do wykresu
11 sty 19:07
Karolinek: czy jest to poprawnie zapisane
11 sty 19:09
Eve:
zapamietaj to inaczej:
| | b | |
jesli a>0, to funkcja rosnąca dla x>− |
| |
| | 2a | |
| | b | |
jesli a>0 to funkcja malejąca dla x<− |
| |
| | 2a | |
| | b | |
jesli a<0 to funkjca rosnąca dla x<− |
| |
| | 2a | |
| | b | |
jesli a<0 to funkjca malejąca dla x>− |
| |
| | 2a | |
11 sty 19:09
Karolinek: to dobrze myslalam ze znaki w odwrotna strone
11 sty 19:13
Karolinek: czy to poprzednie zadanie jest dobrze zapisane o tych punkcie ne nalezacym do funcji

i prosze o ostatnia pomoc
) ocen wartosc logiczną zdania − wykres funkcji h(x) =( x2 +1) −3 jest przesuniety o 1
jednostke w lewo i 3 jednostki w dol wzgledem wykresu funkcji f
11 sty 19:21
Karolinek: h(x) =( x2 +1) −3
11 sty 19:25
Karolinek: h(x) =( x2 +1) −3
11 sty 19:27
Eve: no to przesuń swoja funkcję (x+1)2
(x−1+1)2+(−3)=
11 sty 19:29
Karolinek: x2 − 1 + 1 − 3 = x2−3
przysiegam nie wiem o co tu chodzi
11 sty 19:33
Eve: czy to jest funkcja h?
od x odejmujesz 1, bo w lewo a do całości dodajesz −3 bo w dół
11 sty 19:34
Karolinek: napaprade nie wiem o czym mowimy
11 sty 19:35
kyrtap: jak się nie zna teorii to tak jest
11 sty 19:36
11 sty 19:38
Karolinek: ja wcale nie przecze ze jest inaczej
nie moge tego wogole ogarnac funkcja to dla mnie czarna magia
11 sty 19:40
Karolinek: ja wcale nie przecze ze jest inaczej
nie moge tego wogole ogarnac funkcja to dla mnie czarna magia
11 sty 19:40
Eve: alez tu wszystko opiera się tylko na wzorach, czyli teorii i na podstawianiu oraz rozwiązywaniu
równań
11 sty 19:41
Karolinek: oki
obliczylam i wyszlo mi x2 −3
11 sty 19:46
Karolinek: oki
obliczylam i wyszlo mi x2 −3
11 sty 19:46
Eve: h(x)=x2−2 to jest to samo?
11 sty 20:05
Karolinek: no nie czyli oceniamy wartos logiczna jako falsz
11 sty 20:07
Karolinek: dana jest funkcja f(x)= −2,5x + 0,5 ocen wartosc logiczną zdania − wykres funkcji h(x) =
−2,5(x−1) +3 jest przesunity o 1 jednostke w gore i 3 jednostki w lewo wzgledem wykresu
funkcji f
to tez jest falsz
11 sty 20:09
Eve: tak
11 sty 20:26
Karolinek: dziękuje slicznie, jestes nieoceniona
11 sty 21:25
Eve:
11 sty 21:42