Kombinatoryka
Frost: Rozważamy równanie x+y+z=10. Jego rozwiązaniami są uporządkowane trójki liczb. Ile jest takich
rozwiązań, które składają się z trzech liczb naturalnych?
10 sty 18:07
Frost: Nie wiem co rozumieć przez: uporządkowane trójki liczb? 0 też jest liczbą naturalną?
10 sty 18:12
Eve: tzn, że x=1, y=2, z=3 to liczba jest tylko 1! : 123
0∊N
10 sty 18:14
Mila:
1) Ważny porządek (kolejność)
2)0∊N
10 sty 18:19
Frost: I kompletnie nie rozumiem tego symbolu. Jest jakiś wzór na obliczanie tego typu zadań?
czyli jak rozwiązaniem są liczby np. 1+1+8=10
x=1 y=1 z=8 to jest tylko jedno takie rozwiązanie a nie 3!?
10 sty 18:22
Mila:
Problem jest równoważny z obliczeniem na ile sposobów możesz przedstawic liczbe 10 w postaci
sumy 3 liczb naturalnych ( albo na ile sposobów możesz rozmieścić 10 identycznych kul w trzech
ponumerowanych szufladach)
Możesz wypisać ( sposób żmudny ale spróbuj)
Albo skorzystać z wzoru na kombinacje z powtórzeniami.
x
1+x
2+x
3=10, x
i∊N
Wzór
n=10
k=3⇔
Wyjaśnienie obrazowe masz przedstawione w linku :
PW
https://matematykaszkolna.pl/forum/204660.html
10 sty 18:41
Frost: to drugie zdanie które napisałem jest nieprawdziwe. Zrobiłem to zadanie ale żmudną metodą
a widzę, że Mila napisała praktycznie gotowy wzór i nie wiem skąd się wziął
10 sty 18:41
Frost: Okey dzięki postaram się zrozumieć
10 sty 18:43
10 sty 18:44
Frost: Przeczytałem i zrozumiałem.
następne zadanie brzmiało tak:
Ile jest rozwiązań równania x+y+z=10 które składają się z trzech liczb naturalnych dodatnich?
czyli rozmieszczamy 10 kulek do 3 pudełek które żadne nie jest puste
albo
1+1+1+1+1+1+1+1+1+1=10
Umieszczamy 2 przecinki w miejsce 9 plusów.
sprawdzamy ile jest możliwości
10 sty 18:55
Mila:
Obrazowo− poprawnie.
OO|OOOO|OOOO masz 10 kul, wstawiasz 2 przegrody ( 9 miejsc) i masz 3 podzbiory.
x=2
y=4
z=4
Albo tak:
(x+1)+(y+1)+(z+1)=10⇔
x+y+z=7
10 sty 19:02