proszę o rozwiązanie
Michał: oblicz liczbę dziesięciocyfrowych liczb których suma cyfr wynosi 3 wynik to 9√6
10 sty 15:20
Mila:
?
To jakieś głupstwo ten Twój wynik.
(x
1+1)+x
2+x
3+......+x
10=3⇔
x
1+x
2+x
3+......+x
10=2
Liczba rozwiązań tego równania w zbiorze liczb naturalnych:
10 sty 18:13
Michał: taki wynik jest w odpowiedzi ja tak liczyłem to wynik był 55 dlatego nieraz piszę czasem
zadania
które wydają się one nietrudne ( i to jest bardzo denerwujące )
dziękuję bardzo
10 sty 20:14
Mila:
10 sty 20:22
Michał: | | n2 +5n +6 | |
Wykaż że tylko jeden wyraz ciągu (an) o wyrazie ogólnym an = |
| jest |
| | n2+3n +2) | |
liczbą naturalną
| | n2 +5n +6 | | (n+ 3 )( n+2) | | (n + 3) | |
an = |
| = |
| = |
|
|
| | n2+3n +2 | | ( n+2)(n +1) | | (n +1) | |
n≠ − 2 i n≠ −1 n ∊ N
+ dla n =1 a
1 = 2 ∊ N
+
czy to jest wystarczające
10 sty 20:56
Eta:
ok

Mogłeś jeszcze dokończyć tak:
dla n=1 a
n= 2
10 sty 23:29
Lukas:
ok
10 sty 23:33
Michał: dziękuję bardzo
11 sty 00:08