Wyznacz przedzialy/ekstrema
Amelia9227: 1.Wyznacz przedziały monotoniczne funkcji f(x)=2x
3−9x
2+12x−3
2. Wyznacz ekstrema funkcji f(x)=2x
3−3x
2−12x
Proszę o pomoc
9 sty 19:00
9 sty 19:57
5-latek : Czesc
Darku 
Ale zeby tak prostych pochodnych nie obliczyc ?
9 sty 20:00
Amelia9227: Matma to nie jest moja dobra strona i dalej tego nie umiem zrobic
9 sty 20:01
Amelia9227: dla mnie trudne
9 sty 20:11
9 sty 20:16
Ann: no dobra ale co sie dzieje z 2 jak mam 2x3
9 sty 20:49
Ann: rozwiązałas to Amelia ?
9 sty 20:49
5-latek : np (x3)'= 3x2 to (2x3)'= 2*3*x2= .....
9 sty 20:52
Amelia9227: f(x)=2x3−9x2+12x−3 f'(x)=6x2−18x+12
6x2−18x+12=0/:6
x2−3x+2=0
x1=1 x2=2
dobrze?
9 sty 21:04
5-latek : Pochodna wyznaczona dobrze
Teraz patrz na linki od darasa i rozwiazuj swoj przyklad
masz tam przykladowe zadania zrobione .
9 sty 21:07
Ann: dla xε (−∞,1)U(2,∞)funkcja jest rosnąca
dla xε(1,2) funkcja jest malejąca
9 sty 21:15
Amelia9227: Dobra mam ale co z ta ekstrema?
9 sty 21:22
Ann: 4x2−1 tak ?
9 sty 21:29
Mila:
Ekstrema aktualnie w Paryżu.
9 sty 21:34
Mila:
A z czym masz problem?
9 sty 21:38
Amelia9227: Sama już zrobiłam
9 sty 21:49
5-latek :
9 sty 21:51
Mila:
9 sty 21:52