dziedzina
kam276: Znaleźć dziedzinę i zbiór wartości podanych funkcji :
a) y = ln(x+3)
b) y=√x+3
9 sty 12:23
J:
..jakieś własne propozycje ...?
9 sty 12:36
kam276: nie mam, po to tutaj piszę

Gdybym wiedział to bym nie pytał
9 sty 12:51
J:
..jaki warunek musi spełniać liczba logarytmowana...?
..jaki warunek musi spełniać liczba pod pierwiastkiem..?
9 sty 12:55
9 sty 12:58
kam276: oo pierwszy link mi się przydał, dziękuje

Natomiast nie wiem dalej co z podpunktem a)
9 sty 13:03
kyrtap: ln(x+3) = loge(x+3)
D: x+3>0
x>−3
D = (−3,∞)
9 sty 13:05
kam276: O dziękuje bardzo

Mam jeszcze pytanie
Czy zbiorem wartości funkcji logarytmicznej zawsze jest zbiór liczb rzeczywistych ?
9 sty 19:06
9 sty 19:42