ciągi
piotreks14: wyznacz wartość x tak aby wyrazy x−4, 3, x+4 były pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego
a2−a1= a3−a2
3−(x−4)= x+4−3
3−x+4=x+4−3
−x−x = 4−3−3−4
−2x = −6/−2
x=3
to już jest koniec zadania? jeśli nie to proszę o dalsze rozwiązanie
8 sty 16:49
5-latek: Teraz dobrze by bylo sprawdzic czy dla obliczonego x=3 sa to 1 ,2 3 wyraz ciagu
a1= x−4 to a1= ....
a2= 3
a3= x+4 to a3=
8 sty 17:02
piotreks14: no to dobrze, bo zwiększa się co 4
8 sty 17:06
piotreks14: a jak zrobić podobne zadanie tylko dla ciągu geometrycznego dane 4, x−2, 16
8 sty 17:07
5-latek: No i gitara
Teraz masz drugi sposob
a
1= x−4
a
2=3
a
3=x+4
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html patrz na ostatni wzor .
Mowi on nam ze wyraz srodkowy jest rowny sredniej arytmetycznej wyrazow skrajnych
jest tak zwane twierdzenie o trzech wyrazch ciagu (musisz je sobie zapamietac
U na swyraz srodkowy to a
2 a wyrazy skrajne to a
1 i a
3
Zgodnie z naszym tweirdzeniem zapiszmy
podstawiamy naszse dane i mamy
3={x−4+x+4}{2} (mnozymy obie strony rownania przez 2 zeby pozbyc sie mianownika i mamy
6=2x to x= ....
TO tweirdzenie nie dziala tylko jesli jest wyraz pierwszy drugi i trzeci ale np wyraz piaty,
szosty i siodmy . Muszsa byc 3 kolejne
Np masz wyraz a
5 wyraz a
6 i wyraz a
7 to zgodnie z tym twierdzeniem o trzech kolejnych
| | a5+a7 | |
wyrazach ciagu mozesz zapisac ze a6= |
| |
| | 2 | |
8 sty 17:18
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html patrz na ostatni wzor i licz
Jest to tak samo twierdzenie o 3 kolejnych wyrazach ale w ciagu geometrycznym
Mowi mam ono ze wyraz srodkowy jest serdnia geometryczna wyrazow skrajnych
Onaczymy wyrazy a
1 a
2 i a
3
wiec a
2=
√a1*a3
Jesli obie strony podniesiemy do kwadratu zeby pozbyc sie pierwiastka to mamy
a
22= a
1*a
3
8 sty 17:23
piotreks14: no to jest
x−2 = √4*16
x−2=8
x=8−2
x=6
8 sty 17:30
5-latek: Dobrze
Terz sprawdz czy dla wyliczonego x
sa sa to wyrazy kolejne ciagu geometrycznego
Pamietaj ze w ciagu tym liczmy iloraz ciagu a nie roznice
czyli ma byc
8 sty 17:39
piotreks14: 1=4
8 sty 17:43
5-latek: Teraz zobacz na ta proporcje z 17:39 i zobacz jak wyszsedl nam ladnie wzor na srodkowy wyraz w
ciagu geometrycznym czyli a22= a1*a2 i sprawdz ze wzorem w poscie z godziny
17:23(ostatni wzor
8 sty 17:43
5-latek: To moze zle przepisales dane ?
8 sty 17:47
piotreks14: czyli za a2 podstawić a2=√a1*a3, bo jeśli tak to wyjdzie 2=2
8 sty 17:48
5-latek: Piotrek post 17:30 (teraz zobaczylem )ma byc 8+2=10 a nie 8−2
8 sty 17:57
5-latek: Widzisz jak wazne jest sprawdzenie
8 sty 17:59
5-latek: Co Piotrek

?
8 sty 18:08