zadanie
Blue: | | 1 | |
zad.1 Dana jest funkcja f(x) = x2−3 dla x≤2, f(x) = |
| x dla x>2. Zbadaj czy f jest ciągła |
| | 2 | |
w punkcie x
0=2 oraz czy posiada w tym punkcie pochodną.
A więc ciągłość sprawdzam przez liczenie granic jednostronnych tak? Wyszło, że jest ciągła...
x−>2
+
lim x
2−3= 1
x−>2
−
A jak się sprawdza czy jest pochodna?
| | x2+1 | |
zad.2 Znajdź zbiór wartości funkcji f(x) = |
| . |
| | x2+x+1 | |
| | 2 | |
Czyli liczę pochodną i wyszły ekstrema: minimum − |
| i maximum− 2. |
| | 3 | |
I teraz skąd mam wiedzieć, że nie ma nigdzie większej wartości

Liczę granice w
nieskończonościach, tak?
3 sty 13:21
Blue: Czyli w tym 2 zadaniu granica w nieskończonościach wynosi 1 tak
3 sty 15:55
Gray: Tak.
3 sty 15:58
Blue: | | f(x)−f(x+h) | |
a z tą pochodną, to muszę obliczyć granice od tego wzoru |
| ? |
| | h | |
3 sty 16:04
Blue: O dzięki Gray, że wreszcie odpowiedziałeś^^
3 sty 16:04
Blue: lim= 4−h
x−>2
−
x−>2
+
Dobrze to jest?
3 sty 16:11
Eta:
Można też tak:
x
2y+xy+y=x
2+1 ⇒ (y−1)x
2+yx+y−1=0
| | 2 | |
Δ≥0 ⇒ y2−4(y−1)2≥0 ⇒ (y−2y−2)(y+2y+2)≥0 ⇒ ...... y∊<−2, − |
| > |
| | 3 | |
3 sty 16:11
Blue: Eta, ale tak jak zrobiłam też może być?

Dobrze są te granice od ilorazu różnicowego
policzone?
3 sty 16:23
Blue: aa bo Ty o innym zadanku mówisz
3 sty 16:23
Blue: a no i Eta − tam nie ma minusów, to są myślniki
3 sty 16:25
Eta:
Achh .... źle wpisałam rozkład na czynniki ( sorry
| | 2 | |
Ma być: y2−4(y−1)2≥0 ⇒(y2y−2)(y−2y+2)≥0 ⇒ (−y+2)(3y−2)≥0 ⇒y∊< |
| , 2> |
| | 3 | |
3 sty 16:34
Blue: A to 1 jest dobrze?
3 sty 16:39
Mila:
1) f(2)=1 i limx→2f(x)=1⇔f(x) jest ciągła w x=2.
[np. funkcja g(x)=|x| jest ciągła dla x∊R a nie posiada pochodnej w x=0.]
Musisz zbadać z definicji, czy f(x) posiada pochodną w x=2.
W punktach zmiany wzoru f(x) badamy istnienie pochodnej z definicji.
3 sty 16:49
Blue: Mila czyli chodzi o to, co napisałam o 16:11 i 16:04?
3 sty 16:54
Mila:
Masz obliczyć granicę ilorazu różnicowego:
3 sty 17:06
Blue: aha, czyli wzór pomyliłam xd
3 sty 17:16
3 sty 17:18
Blue: | | f(x)−f(x0) | |
a ja w swojej książce mam jeszcze inny zapis : |
| |
| | x−x0 | |
3 sty 17:20
Blue: Mila dlaczego u Ciebie h−>0, to nie ma być tak x−>2
3 sty 17:22
3 sty 17:23
Blue: Mila obliczyłam według tego, co napisałaś i wyszło :
lim = 4
h−>0
−
h−>0
+
Teraz dobrze? Nie ma pochodnej, bo te granice nie są takie same
3 sty 17:27
Mila:

Nie ma pochodnej w x=2.
Na wykresie w punkcie złączenia wykresów jest "szpic", więc nie ma pochodnej.
3 sty 17:32
Blue: ok

Ale takie uzasadnienie chyba nie wystarczy? Trzeba te granice obliczyć
3 sty 17:36
Mila:
Trzeba liczyć, lecz rysunek pomaga przewidzieć wynik.
Nie zawsze wykres jest prosty, tu było łatwo narysować.
3 sty 17:46