pochodna nie istnieje
xyz: Kiedy pochodna danej funkcji nie istnieje?
Rozumiem, że pochodna f(x)=|x| w zerze nie istnieje, ale czy ktoś mógłby podać ogólne warunki
(jeśli takie w ogóle istnieją)? Jak zorientować się, że dana funkcja nie ma pochodnej w jakimś
punkcie x
0?
Thank you from the mountain
2 mar 19:38
Basia:
wprost z definicji:
jeżeli istnieje
to istnieje pochodna funkcji f w punkcie x
0
warunek konieczny (ale nie wystarczający, jak widać na przykładzie f(x)=|x|) to ciągłość
funkcji w punkcie x
0
warunek wystarczający znam tylko ten jak wyżej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1. jeżeli funkcja nie jest ciągła w danym punkcie ⇒ to na pewno nie ma w tym punkcie pochodnej
2. przy funkcjach określonych wzorami złożonymi np.
x−2 dla x<4
f(x) =
x+2 dla x≥4
"podejrzany" jest zawsze punkt, w którym zmienia się wzór
w tym przykładzie pochodna dla x
0=4 nie istnieje, bo f nie jest w tym punkcie ciągła
x
2 dla x<2
g(x) =
2x
2−4 dla x≥2
funkcja jest ciagła w x
0=2, ale nie jest w tym pinkcieróżniczkowalna
sprawdzić to można tak samo jak dla f(x)=|x|
licząc lewostronną i prawostronną granicę ilorazu różnicowego
x→2
− to iloraz różnicowy ma postać
| | f(2)−f(2−h) | | 4−(2−h)2 | | 4−4+4h−h2 | |
|
| = |
| = |
| = 4−h →4 |
| | h | | h | | h | |
x→2
+ to iloraz różnicowy ma postać
| | f(2+h)−f(2) | | 2(2+h)2−4−4 | | 8+8h+2h2−8 | |
|
| = |
| = |
| =8+2h → 8 |
| | h | | h | | h | |
nic mądrzejszego nie umiem sobie przypomnieć
3 mar 02:22
xyz: Ślicznie dziękuję, teraz już wiem co i jak
3 mar 19:58
Sabin:
Można też czasem zbadać pochodne jednostronne w punkcie i jeśli są różne, to pochodnej w tym
punkcie nie ma.
4 mar 02:36
Sabin:
No tak, to blysnalem. Napisalem dokladnie to samo co Basia.
Chyba juz jednak pora spac...
4 mar 02:59
Basia: Nie przejmuj się, o tej porze prawie wszystkim z nas zdarza się pisać większe głupoty.
Ty przynajmniej napisałeś prawdę.
4 mar 14:10