.
alexis: Punkty A(−6,−1) i B(4,1) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|==|BC|.
wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C.
28 gru 18:56
5-latek:

1. Wyznaczyc wspolrzedne srodka S odcinka AB
2. Napisac rownanie prostej prostopadlej do prostej Ab i przechodzacej przez punkt S
28 gru 19:01
28 gru 19:03
alexis: 5 latek pozniej jak mam juz punkt S (−1,0) to do rownania y=ax+b podstawiam 0=−1a+b,
przekształcam na prostopadłą czyli 0=1a+b i co dalej?
28 gru 19:11
28 gru 19:16
bezendu:
1. Wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej ab
2. Wyznaczasz środek odcinka |AB|
3. Piszesz równanie prostej prostopadłej do prostej ab przechodzącej przez środek odcinka |AB|
4. Koniec zadania.
28 gru 19:17
:): najpierw wyznacz równanie AB, potem prostopadłą do niej
28 gru 19:17
bezendu:
Nie rób tego co piszę : ) ! Tylko narobisz sobie pracy, wystarczy tylko współczynnik tej
prostej, a nie równanie które nie jest wgl potrzebne w tym zadaniu.
28 gru 19:23
5-latek: Czesc bezendu
Wszystko napisales dobrze(oprocz tego ze ma wyznaczyc wspolczynnik kierunkowy prostej
prostopadlej do prostej AB ) . tak wlasnie ma zrobic . Wspolrzedne srodka |AB| ma juz
wyznaczone
28 gru 19:32
bezendu:
Ja napisałem wszystko ok, wysokość pada pod kątem prostym. Dlatego trzeba wyznaczyć
współczynnik kierunkowy tej prostej i mamy tym samym już wsp prostej prostopadłej
28 gru 19:33
5-latek: | | y2−y1 | | 1−(−1) | | 2 | |
wspoczynnik kierunkowy a1 prostej AB a1= |
| = |
| = |
| = |
| | x2−x1 | | 4−(−6) | | 10 | |
Wspolczynnik kierunkowy a
2 prostej prostopadlej do prostej AB a
1*a
2=−1(warunek
| | −1 | |
prostopadlosci prostych ) to a2= |
| =−5 |
| | 1/5 | |
czyli rownanie prostej prostopadlej do AB bedzie mialo postac y=a
2+b czyli y=−5x+b
Podstawiamy do tego rownania wspolrzedne punktu S (−1,0) czyli 0=−5*(−1)+b wyznacz z
tego b i napisz cale rownanie tej wysokosci
28 gru 19:44
alexis: dziękuje
28 gru 19:51