pochodne - lvl studia :D
Hajtowy: Witam

Ktoś chętny do pomocy z pochodnymi dla biednego studenta?
12 gru 13:49
bezendu:
Dawaj
12 gru 13:52
Hajtowy: Korzystając z definicji wyznacz pochodną funkcji we wskazanym punkcie.
357 − definicja pochodnej i jej wzór.
Zadanie 2
a) f(x) = x+3 , x
0=−2
Wzór na ćwiczeniach był następujący:
| | f(x+h)−f(x) | |
f'(x) = limh→0 |
| |
| | h | |
Tylko nie wiem co mam wstawić w miejsce f(x+h)
12 gru 13:53
bezendu:
Podstaw za x=−2+h a potem f(−2)=1
Więc f(−2+h+3)−1
12 gru 13:57
Hajtowy:
| | −2+h+h − x−3 | | 2h−x−5 | |
= limh→0 |
| = limh→0 |
| tak? |
| | h | | h | |
12 gru 14:00
bezendu:
Nie. Ja będę potem
12 gru 14:02
12 gru 14:03
Martiminiano: | | f(xo+h)−f(xo) | | f(−2+h)−f(−2) | | (1+h)−(−1) | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| =limh→0 |
| = |
| | h | | h | | h | |
12 gru 14:26
Martiminiano: f(x)=x+3
f(−2)=−2+3=1
f(xo+h)=−2+h+3=1+h
gdyby było np. f(x)=x2 , to f(x0+h)=(xo+h)2.
12 gru 14:30
Hajtowy: Ja bym to zrobił tak:
| | −2+h+2 | | h | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = limh→0 1 |
| | h | | h | |
Może tak być? Bo nie wiem czemu nagle z f(−2+h)−f(−2) zrobiło Ci się (1+h)−(−1)
12 gru 14:44
Hajtowy: A skoro jak liczę f ' (x) i nie zostało mi żadne 'x' tylko po prostu 1 to to jest wynik?
12 gru 14:47
Hajtowy:
A przykład:
c) f(x) = x
3+2x
2−x , x
0 = 0
| | f(0+h)−f(0) | | h | |
f ' (x) = limh→0 |
| = limh→0 |
| = limh→0 1 ? |
| | h | | h | |
12 gru 14:50
Hajtowy: Kurde nie ogarniam tego
12 gru 14:52
Mila:
f(x)=x
3+2x
2−x
| | f(x0+h)−f(x0) | |
c) f'(x)=limh→0 |
| = |
| | h | |
[ teraz rozpiszę f(x
0+h) dla x
0=0, mamy tak :
(0+h)
3+2*(0+h)
2−(0+h)=h
3+2h
2−h drugi składnik
f(x
0)=f(0)=0
3+20
2−0=0]
Wracam do granicy
| | h3+2h2−h−0 | | h*(h2+2h−1) | |
cd.=limh→0 |
| =limh→0 |
| =−1 |
| | h | | h | |
12 gru 15:35
Hajtowy: Dziękuję Ci
Mila

| | 2 | |
d) f(x) = |
| , x0 = −1 |
| | x−5 | |
f(x
0+h) dla x
0=−1
2(−1+h)−(−1) = −2 + 2h + 1 = 2h −1
| | 2h−1 − 1/3 | | 2h − 4/3 | | h(2 − [(4/3)/h] | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = limh→0 |
| = 2 |
| | h | | h | | h | |
tak?
12 gru 16:13
bezendu:
Hajtowy masz jeszcze tę pochodne czy to koniec ?
12 gru 16:23
Mila:
Cofam Cię do GM.
| | 2 | | 2 | |
f(−1+h)= |
| = |
| |
| | (−1+h)−5 | | h−6 | |
| | h | | 1 | | 1 | |
=limh→0 |
| =limh→0 |
| =− |
| |
| | h*3*(h−6) | | 3*(h−6) | | 18 | |
12 gru 16:30
Hajtowy: w ciul mam tego... do kolosa mam zrobić chyba z 40 przykładów a ja wgl tego nie ogarniam
12 gru 16:35
daras: GM=gamonie?
12 gru 16:37
bezendu:
Hajotwy poczekaj na całki

One zmiękczają każdego
12 gru 16:38
daras: nasz profesor od PO, który przeszedł szlag pojowy od Lenono do Berlina, dzielił klasy na:
a=anioły
b=bałwany
c=cymbały
d=debile
e=epigony
ja chodziłem do A więcej klas nie było
12 gru 16:38
Hajtowy: Ja już przy pochodnych leże...
12 gru 16:38
Hajtowy: Mila nie wiem jak Ty to robisz... ale podziwiam Twoją wiedzę z matmy

Jak na studenta to jestem bardzo (...) z matematyki
12 gru 16:45
Mila:
Hajtowy, analizuj , nie wpadaj w panikę. Pisz problemy.
Moja wiedza jest bardzo skromna i też się mylę czasem.
12 gru 16:53
Hajtowy: Lecimy dalej... ciężkie to, ale może przez zrobienie tych przykładów w końcu to zrozumiem

d) f(x) =
√2x+3 , x
0 = 3
f(x
0+h) = 3+h
f(3+h) =
√2*(3+h)+3 =
√2h+9
f(3) =
√9 = 3
Tak to leci?
12 gru 16:54
Mila:
W drugiej masz niewłaściwy zapis f(x0+h)=f(3+h), dalej w liczniku różnica ma być , teraz mnóż
przez sprzężenie i wyjdzie.
12 gru 17:00
Hajtowy: | | √2h+9+3 | | √2h+9−3 | | 2h | | h | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | h | | √2h+9−3 | | h * √2h+9−3 | | h*√2+9/h−3 | | 3 | |
zgdza się?
12 gru 17:05
Mila:
Nie. Uważaj na znaki i nawiasy! Przeciez w mianowniku dostałeś 0, to jest źle.
| | √2h+9−3 | | √2h+9−3 | | √2h+9+3 | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| * |
| = |
| | h | | h | | √2h+9+3 | |
| | 2h+9−9 | | 2 | | 2 | | 1 | |
=limh→0 |
| =lim h→0 |
| = |
| = |
| |
| | h*(√2h+9+3) | | √2h+9+3 | | 3+3 | | 3 | |
12 gru 17:20
Mila:
Daras, nie przeszkadzaj Waćpan, piwo wylewasz!
12 gru 17:21
Hajtowy: Ale czemu Ty w liczniku najpierw masz
√2h+9−3 ? Skoro mi tam wyszło +3
12 gru 17:21
12 gru 17:24
Hajtowy: ehh... to co nowe zawsze na początku wydaje się być powalone

Już przepisuję w kajet i zaraz zobaczymy jak następne leci
12 gru 17:25
Hajtowy:
A to ciekawy przykład...
f(x
0+h) = f(π/6 + h)
f(π/6 + h) = cos2*(π/6)
| | cos2*(π/6)+h − (π/6) | |
limh→0 = |
| |
| | h | |
OMG co to jest...
12 gru 17:34
Mila:
To ja się pytam co to jest?
| | π | | π | | π | |
f( |
| +h)=cos[2*( |
| +h)]=cos( |
| +2h) |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
| | π | | π | | π | |
f( |
| )=cos(2* |
| )=cos |
| nie licz tego |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
zapisz wzór ( iloraz różnicowy)
zastosuj w liczniku wzór na (cosα−cosβ)
12 gru 17:52
Hajtowy: Nie znam wzoru na (cosα−cosβ)
Tylko to mam w zeszycie z ćwiczeń:
Tw. o pochodnej iloczynu, ilorazu
[f(x)*g(x)] ' = f'(x) * g(x) + f(x) * g'(f)
| | f(x) | | f'(x) * g(x) − f(x) * g'(x) | |
[ |
| ]' = |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
Pochodna funkcji złożonej (bez żadnych wzorów)
12 gru 18:01
Mila:
Tu masz wzory, z lewej strony, masz wiedzieć, że takie są, na studiach tego nie uczą , bo
materiał z LO. Będą Ci często potrzebne .
| | α+β | | α−β | |
cosα−cosβ=−2 sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | cos(π3+2h)−cosπ3 | |
lim h→0 |
| = |
| | h | |
| | π | | sinh | | √3 | |
=limh→0 [−2sin( |
| +h)* |
| ==−2 |
| *1=−√3 |
| | 3 | | h | | 2 | |
12 gru 18:15
12 gru 18:16
Martiminiano: Wracając do Twojego wcześniejszego pytania − po szkole miałem tylko chwilkę żeby tu zajrzeć.
"Może tak być? Bo nie wiem czemu nagle z f(−2+h)−f(−2) zrobiło Ci się (1+h)−(−1) "
Jak widzisz w pierwszym przypadku przed nawiasami wystąpiło "f", wyjaśniałem to post niżej.
Wzór Twojej funkcji: f(x)=x+3
Wartość dla argumentu −2: f(−2)=−2+3=1
wartość dla argumentu x
o+h: f(xo+h)=−2+h+3=1+h
Celowo zostawiłem tam te nawiasy żeby było wiadomo co z czego się wzięło.
12 gru 19:06
Hajtowy: W następnym tyg się tym zajmę bo narazie sparza mi to zbyt wiele kłopotu

Pooglądam co tam Krystian Karczyński mówi na ten temat w eTrapezie i może skumam co nieco
13 gru 14:34