Kasia: Obwód kwadratu pomniejszony o 1cm jest równy sumie długości przekątnych tego kwadratu.
Oblicz jego pole.
19 paź 15:13
Jakub: a - bok kwadratu
4a - obwód kwadratu
4a-1 - obwód pomniejszony o 1
a
√2 - przekątna kwadratu (zobacz
854)
2a
√2 - suma przekątnych
4a-1 = 2a
√2
4a-2a
√2 = 1
a(4-2
√2) = 1
a = 1 / 4-2
√2 / ()
2
a
2 = 1 / (4-2
√2)
2
ze wzorów skróconego mnożenia
55
a
2 = 1 / 16-16
√2+8 = 1 / 24-16
√2
a
2 to oczywiście pole kwadratu, teraz tylko usuń niewymierność z mianownika (zobacz
1635)
19 paź 16:18
b.: Jeśli bok kwadratu ma długość a,
to obwód = 4a,
a długość przekątnej = a√2,
czyli mamy
4a-1 = 2*a√2
i stąd wyliczysz a i pole.
19 paź 16:25
b.: Oj, za dużo pomocników dzisiaj

znowu się spóźniłem
19 paź 16:26