pomocy
monia7625: wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli i równanie prostej będącej osią symetrii paraboli:
a) f(x)=−32(x−2)2+1
b) f(x)=2(x+4)2−6
c) f(x)=−(x+2)2−6
d) f(x)=−23(x−6)2−1
19 lis 23:11
19 lis 23:28
monia7625: i tak nic z tego nie rozumiem
19 lis 23:37
Eta:
f(x)=a(x−x
w)
2+y
w
| | 3 | |
a) W(2,1) , a =− |
| <0 −−− parabola ramionami do dołu |
| | 2 | |
x= x
w −−− jest osią symetrii paraboli
x=2 −−− równanie osi symetrii
b) sama ...................... dasz już radę
napisz odpowiedź , to sprawdzę
19 lis 23:50
monia7625: b) f(x)=2(x+4)2−6 a=2>0 −−−−−parabola ramionami w górę
W(−4,−6) −−−−−wierzchołek paraboli
x=−4 −−−−−−równanie osi symetrii
Dobrze ?
20 lis 00:09
Eta:
Bardzo dobrze ..... w nagrodę łap ..
20 lis 00:12
monia7625: super, cieszę się. Pomożesz mi w innych zad?
rozumiem twój przekaz
20 lis 00:14
Eta:
Jakie te zadania?
20 lis 00:18
monia7625: czy punkt P należy do paraboli y=4x2 ?
a) P=(−14,1)
b) P=(4,32)
c) P=(12,1)
d) P=(−2,16)
20 lis 00:20
20 lis 00:24
monia7625: naszkicuj wykres funkcji f(x)=6(x−3)2−4, podaj przedziały monotoniczności, zbiór wartości oraz
współrzędne wierzchołka paraboli
20 lis 00:24
Eta:
W(....., ...) podaj już sama , bo już umiesz
czekam ..........
20 lis 00:26
monia7625: W(3,−4)
20 lis 00:31
Eta:
Dobrze

, jak są skierowane ramiona paraboli ?
20 lis 00:33
monia7625: w górę
20 lis 00:34
Eta:
Zapamiętaj :
gdy ramiona w górę ,to ZW= <yw, +∞)
gdy ramiona w dół, to ZW= (−∞, yw>
w tym przykładzie : ZW=........... napisz sama
20 lis 00:37
monia7625: ZW=<−4,+∞)
20 lis 00:41
Eta:
Superr
20 lis 00:43
monia7625: a te przedziały monotoniczności?
20 lis 00:44
Eta:
A teraz już idę do spania
Piotr Ci pomoże ...
20 lis 00:44
monia7625: ok, dzięki za pomoc
20 lis 00:46
Piotr:
przedzialy monotonicznosci − kiedy f. rosnie a kiedy maleje. zrob wykres. idziesz sobie od
lewej do prawej. jak idziesz pod gore to f. rosnie, jak w dol to maleje (patrzymy na iksy)
20 lis 00:50
monia7625: czyli:
f rosnące to <3,+∞)
f malejące to (−∞,3>
20 lis 00:53
Piotr:
tak, tylko nie jestem pewien jak to wyglada ze znakiem przy wierzcholku. przeciez w pkt (3, −4)
ani nie rosnie ani maleje.
20 lis 00:57
monia7625: myśle że dlatego są te domknięte przedziały, czy może otwarte mają być? już sama nie wiem
20 lis 01:03
Piotr:
Jakub robi domkniete to rob domkniete
20 lis 01:08