Jak wyliczyć obj. max mając podany tylko obwód przekroju osiowego stożka?
Kosmo: Przekrój osiowy stożka jest 3katem o obwodzie 24. Jakie wymiary musi mieć ten stożek, aby jego
objętość była max? Potrzebuję te zadanie na teraz. Zaciąłem się przy wyznaczaniu r. Co mam
zrobić aby we wzorze na objętość mieć tylko jedną niewiadomą?
14 lis 18:19
14 lis 18:27
Mila:

Przekrój osiowy stożka jest
trójkątem o obwodzie 24.
2b+2R=24
b+R=12
b=12−R
W ΔSOB:
b
2=R
2+H
2
(12−R)
2=R
2+H
2⇔
144−24R+R
2=R
2+H
2
H
2=144−24R
H=
√144−24R
Teraz licz pochodną i jej miejsce zerowe.
14 lis 18:37
daras: mi sie nie chciało przepisywac tego wszystkiego z kartki
ale znam odpowiedź, bo miałem takie zadanie w liceum
14 lis 18:40
Mila:
Jaka odp.?
R=?
14 lis 18:40
Kosmo: Tak mi też wyszło, czyli jest szansa, że źle pochodną obliczyłem. Ma wyjść taka:
V'=13π2R*12√144−24r*(−24)
14 lis 18:42
daras: r = 4,8
14 lis 18:46
14 lis 18:51
Mila:
Źle pochodna .
R=4,8
14 lis 18:51
Mila:
Dziękuję daras, też mam taki wynik.
14 lis 18:52