okres podstawowy
toznowuja: Prosze o pomoc jak wyznaczyc okres podstawowy;
1. y=sin3xcos5x
2. y=sinx−tgx
9 lis 15:35
toznowuja: ktos wie jak to zrobic?
9 lis 17:22
PW: 1.
| | α−β | | α+β | |
sinα − sinβ = 2sin |
| cos |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Na zasadzie tego wzoru mamy:
sin8x − sin2x = 2sin3xcos5x,
skąd
| | 1 | |
sin3xcos5x = |
| (sin8x − sin2x). |
| | 2 | |
| | 2π | | 2π | |
Wiemy, że okresami podstawowymi funkcji sin8x i sin2x są odpowiednio |
| i |
| . |
| | 8 | | 2 | |
Czy to już ułatwi odpowiedź?
9 lis 17:40
toznowuja: tak juz widze

dzieki wielkie. czyli okres bedzie π
9 lis 17:42
PW: Ja taki zdolny nie jestem

. Musiałbym policzyć.
9 lis 17:46
toznowuja: a to nie wynika poprostu z tego ze jezeli jeden okres to π a drugi π/4 to okres calosci bedzie
π? Tak mi jakos do glowy to wpadlo
9 lis 17:55
toznowuja: no ale jak mam f(x+π)=(sin(8x+8π)−sin(2x+2π))/2=f(x) wiec to to samo ale czy to dowod tego to
nie wiem xD
9 lis 18:00
PW: Masz pewnie rację, ale spróbuj − tak dla zabawy − pokazać formalnie, że tak jest. Może się to
okazać trudne.
Wcale chyba nie jest prawdą, że suma dwóch funkcji okresowych jest okresowa, trzeba tu jeszcze
jakiegoś dodatkowego warunku. Znasz jakieś twierdzenie na ten temat?
9 lis 18:06
PW: A to co napisałeś o 18:00 nie jest dowodem, pokazałeś tylko, że
sin8(x+π) − sin2(x+π) = sin8x − sin2x ,
czyli że π jest okresem, to jest rzeczywiście widoczne "na pierwszy rzut oka". Pytanie brzmi
jednak: czy jest okresem podstawowym (czy nie można liczby π zmniejszyć).
Może już wystarczy, nie chcę Cię dręczyć, zależy na jakim poziomie działasz.
9 lis 18:14
PW: O funkcjach okresowych (lub nie) już kiedyś dyskutowaliśmy tu:
163622
9 lis 18:26
toznowuja: no dopiero co zaczalem analize w tym roku i nie bardzo wiem jak to pokazac

Pan na zajeciach
nam nie udowadnial tego tylko mowil zeby jakos intuicyjnie
9 lis 18:28
toznowuja: takze jak sprawdzic czy to podstawowy okres to nie umiem
9 lis 18:28
PW: Skoro studiujesz, to koniecznie przeczytaj przykład z
163622 o dwóch funkcjach
okresowych, których suma okresowa nie jest (na pewno coś takiego na zajęciach padnie).
A o intuicji i jej wartości − warto rozwiązać zadziwiające zadanie
245114 (ostatni wpis).
9 lis 18:37
toznowuja: ok dzieki wielkie
9 lis 18:40