ads
Revo: Oblicz:
b)√11−6{2}
3 lis 21:03
Eta:
(3−√2)2=........ i √a2=|a|
√11−6√2= √(3−√2)2= |3−√2|= 3−√2
3 lis 21:16
Revo: Czemu (3−√2)2?
3 lis 21:19
Revo: ahaaa (3−√2)2 daje 11−6√2
3 lis 21:22
Revo: Jak można na to szybko wpaść?
3 lis 21:23
Eta:
3 lis 21:23
Eta:
11−6√2 2ab= 6√2 /:2 a*b= 3*√2 ⇒a=3 b= √2 i a2+b2=11
(a−b)2=a2+b2+2ab i pasuje
3 lis 21:26
Revo: Wielkie dzięki
3 lis 21:28
Revo: Taa, przy odejmowaniu umiem, a przy dodawaniu?
√13+4{3}
3 lis 21:46
Eta:
2ab=4
√3 /:2 a*b=2
√3 ⇒ a=2 b=
√3 i a
2+b
2=4+3=7≠13 −− nie pasuje
to a=1 b=2
√3 i a
2+b
2= 1+12=13 −− pasuje

to 13+4
√3= (1+2
√3)
2
3 lis 21:49
Eta:
No to na rozgrzewkę :

1/
√19+6√2 =....
2/
√37−20√3=...
3 lis 21:53
Eta:
I co?
Revo spasowałeś?
3 lis 22:12
Revo: o nie zauważyłem, zaraz spróbuje zrobić
3 lis 22:47
Revo: √37−20√3= 102−2*10*√3+√32=(10−√3)2
3 lis 22:58
Eta:

no to sprawdź .........
3 lis 23:02
pigor: ..., niestety źle przecież 100+3=103, a ty masz 37

a ja podchodzę do tego online
tak :
2)
√37−20√3= √37−2*10√3=

=
√37−2*5*2√3=

=
=
√25+12−2*5*2√3=

=
√52−2*5*(2√3)+(2√3)2=
√(5−2√3)2=
5−2√3 .
3 lis 23:02
Eta:
3 lis 23:03
pigor: ..., znowu mnie
η opeer . ...
3 lis 23:04
3 lis 23:04
pigor: ..., szybka jesteś
3 lis 23:04
Eta:
Jak to ...kom
Eta
3 lis 23:06
pigor: .., a właśnie
nie ; mam już na dzisiaj dość;
chyba, że może po północy wpadnę na ... ;
chwilę
3 lis 23:08
Revo: chyba tego nie zrozumie
3 lis 23:08
Eta:
tylko nie po
π....ie
3 lis 23:09
pigor: ..., oj ...

nie pogadam z taką kom−
ηą ; idę ...
3 lis 23:12
Eta:
3 lis 23:12
Revo: √19+6√2=(√18+1)2
3 lis 23:16
Eta:

2ab=6
√2 a*b=3
√2 a=1 , b= 3
√2 bo a
2+b
2= 1+12=13
(1+3
√2)
2=...........
3 lis 23:20
Eta:
Ojj tak sorry

tylko zapisz ładniej
√18=
√9*2= 3
√2
i jest ok: (3
√2+1)
2
3 lis 23:21
Revo: a tak, bo po rospisaniu √18 wychodzi 3√2 i * 2...
3 lis 23:22
Eta:
Łap
3 lis 23:23
Revo: Możesz mi podać jeszcze jakieś zadanko?
3 lis 23:27
3 lis 23:29
Eta:
Proszę bardzo:
zad1/ wykaż ,że liczby:
a)
√7−4√3+
√7+4√3
b)
√28+10√3+
√7−4√3
c)
√6+2√5−
√5
są całkowite
zad2/
Wykaż,że liczby : A=
√9−2√14 i B=
√7−
√2 są równe
zad3
Liczbą przeciwną do liczby :
√9−4√5 jest
liczba jaka?
Powodzenia
3 lis 23:39
Revo: Mogła by mi Pani dać jeszcze jakiś przykład?
3 lis 23:47
Revo: o są, nie odświeżyłem
3 lis 23:47
Revo: ehhh, nie dam rady, idę spać
4 lis 00:01