| sin(3x)+sin(x) | ||
sin(2x)cos(x)= | ||
| 2 |
| sin(3x)cos(x)+cos(3x)sin(x) | ||
P= | ||
| 2 |
| α+β | α−β | |||
sinα+sinβ=2*sin | *cos | |||
| 2 | 2 |
| |||||||||||||||||
P= | =sin(2x)*cos(x)=L | ||||||||||||||||
| 2 |
| sin(3x) + sinx | sin(2x) cosx + cos(2x) sinx + sinx | |||
P = | = | = | ||
| 2 | 2 |
| sin(2x) cosx + sinx(cos2x − sin2x + sin2x + cos2x) | ||
= | = | |
| 2 |
| sin(2x) cosx + 2cos2xsinx | sin(2x) * cosx + sin(2x) * cosx | |||
= | = | = sin2x cosx = L | ||
| 2 | 2 |
| 4x | 2x | |||
Dobrze ale ja skróce to mam sin | cos | |||
| 2 | 2 |
| 4x | |
=2x | |
| 2 |
| 2x | |
=x | |
| 2 |
| 3cos(x)+cos(3x) | ||
cos3x= | ||
| 4 |
| 3cosx+cos(3x) | 3cosx+cos2xcosx−sin2xsinx | |||
P= | = | = | ||
| 4 | 4 |
| 3cosx+(cos2x−sin2x)cosx−2sinxcosxsinx | |
= | |
| 4 |
| 3cosx+cos3x−(1−cos2x)cosx−2(1−cos2x)cosx | |
= | |
| 4 |
| 3cosx−3cosx+4cos3x | |
=cos3x=L | |
| 4 |
| α+β | α−β | |||
cosα+cosβ=2*cos( | )*cos( | ) | ||
| 2 | 2 |
| 2cos(x)+(cos(x)+cos(3x)) | ||
P= | = | |
| 4 |
| |||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||
| 4 |
| 2cos(x)+2*cos(2x)*cos(x) | ||
= | = wyłączam [2 cos(x)] | |
| 4 |
| 1+cos(2x) | 1+cos2x−sin2x | |||
=2cos(x)* | =cos(x)* | = [korzystam z 1−sin2x=cosx ] | ||
| 4 | 2 |
| 2cos2(x) | ||
=cos(x)* | =cos3(x) | |
| 2 |