zespolone
Robaczek: Jak wyznaczyć pierwiastki trzeciego stopnia z liczby
(1+j)6?
23 paź 13:38
23 paź 13:39
Robaczek: Niestety nie rozumiem co tam dokładnie się stało i jak tutaj będzie w0? Jak i skąd obrót o
2PI/3
23 paź 14:12
23 paź 14:36
J :
z = (1+i)
6
Odgadujemy,ze jednym z elementów zbioru
3√(1+i)6 jest z
0 =(1+i)
2 = 2i
| | 2kπ | | 2kπ | |
pozostałe elementy to: zk = z0(cos |
| + isin |
| ) ... k = 1, 2 |
| | 3 | | 3 | |
czyli:
| | 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
z1 = 2i(cos |
| + isin |
| ) = 2i(− |
| + |
| i) = −√3 − i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | | 1 | | √3 | |
z2 = 2i(cos |
| + isin |
| ) = 2i(− |
| − |
| i) = √3 − i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
23 paź 14:37
Robaczek: Ok to było poglądowe, to teraz moja kolej:
−> (2−4j)
3
−>
√(2−4j)3
−> z
0= 2−4j
| | 2π | | 2π | |
Z1=2−4j(cos |
| + jsin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
Z2=2−4j(cos |
| + jsin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Dobrze rozumiem? Tylko dalej nie rozumiem jak odczytywać wartości
| | 2π | |
cos |
| = 120' bo π=180 ale jak z tego wartość wyciągnąć? |
| | 3 | |
23 paź 14:53
Robaczek: Ok rozrysowałem, ale czy to jest dobrze? Odpowiedź tak/nie w pełni mnie usatysfakcjonuje
23 paź 15:04
Hurwitz: 2−4j ma być w nawiasach.
cos(2π/3) = cos (π−π/3) = wzory redukcyjne = −cosπ/3 = −1/2
23 paź 15:21
Robaczek: tak?
23 paź 15:26
Hurwitz: z1=z2? I zjadłeś (−łaś) "j". Ale blisko...
23 paź 15:28
J :
| | √3 | |
.. w nawiasach zjadłeś: "j' ... w pierwszym nawiasie: + |
| |
| | 2 | |
23 paź 15:29
Robaczek: Przepraszam, tak tam jest zjedzone choć na kartce mam napisane. Dziękuje wam jeszcze raz!
23 paź 17:06