Oblicz pierwiastek:
kamczatka: Oblicz pierwiastek:
√8i = ?
z = √8i
x + yi = √8i / ()2
x2 + 2xyi +y2i2 = 8i
x2 + 2xyi − y2 = 8i
Układ równań:
x2 − y2 = 0
2xy = 8
do 1 równania dodaję trzecie:
x2 − y2 = 0
+x2 + y2 = √02 + 82
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x2 = 8
x2 = 4
x = 2 v x = −2
i teraz x należy zawsze wstawiać do drugiego równania ? czy do 1 równania też trzeba sprawdzać
?
22 sie 22:24
Mila:
Wszystko jedno.
22 sie 22:41
ICSP: polecam wstawiać do drugiego
23 sie 12:46
daras: albo tak:
z = r(cosφ + isinφ) w
2 = ρ(cosα + isinα)
w
2 = z => ρ
2 = r , cos2α = cosφ, sin2α = sinφ
| | π | |
w2 = z = 8i => ρ2 = r = 8, cosφ = 0, sinφ = 1 => φ = |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
czyli √8i = √z = w = 2√2( cos |
| + isin |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
23 sie 15:21
MQ: @daras:
| | π | | π | |
Chyba coś pomyliłeś: nie |
| tylko |
| , a poza tym brak drugiego pierwiastka. |
| | 8 | | 4 | |
23 sie 15:41
daras: | | π | | π | |
tak to z szybkości: 2α = φ = |
| => α = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | π | | π | |
w = ±2√2(cos |
| + isin |
| ) = ±(2 + 2i) |
| | 4 | | 4 | |
23 sie 16:05