Napisz równanie okręgu opisanego na kwadracie
Bąbelciu: Napisz równanie okręgu opisanego na kwadracie ABCD, wiedząc że B (4; −1) i D (−2; 1)
Proszę o rozwiązanie `krok po kroku` bo jestem straszna noga z matmy
22 paź 16:16
PW: 262168
Tam przypomnieli jak liczyć długość przekątnej (to będzie średnica okręgu). Wiesz jak wyznaczyć
środek odcinka BD − to będzie środek okręgu.
Wiesz jak napisać równanie okręgu mając jego środek i
promień/
22 paź 16:41
Mila:

BD jest przekątną kwadratu,( popatrz na poprzedni rysunek)
|BD|=4+|−2|=6 widac z rysunku
środek okręgu opisanego na kwadracie leży na przecięciu przekątnych.
Przekątne dzielą się na połowy. ( było już w GM)
S=(1,1) środek przekątnej i to będzie środek okręgu
r=6:2=3
Napisz równanie tego okręgu ?
22 paź 16:45
o nie: Mila, b jest na y = −1 więc tak ładnie nie będzie,
średnicą będzie odległość B od D tak jak napisała Mila,
ale środek będzie w ciut innym miejscu, tak jak napisał PW :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
| | d | |
wystarczy wstawić promień r = |
| , oraz współrzędnie środka do równania okręgu i voila |
| | 2 | |
22 paź 16:51
Mila:
Dziękuję za sprostowanie.
Tak, źle odczytałam wsp. punktu B,
Bąbelek zrób wg wzoru.
Sprawdzę.
22 paź 17:05