Oblicz obwód kwadratu
Bąbelciu: Oblicz obwód kwadratu ABCD, wiedząc że A (−2, −1) i C (2 √2 −2; 3)
22 paź 15:58
Lukas:
d=a√2
22 paź 16:01
Bąbelciu: a możesz napisać jak to zrobieś?
22 paź 16:10
Lukas:
nic nie zrobiłem jest wzór w tablicach.. wystarczy tam zajrzeć...
22 paź 16:11
Bąbelciu: no tak...
d to jest przekątna, więc trzeba z wzoru na obwód z przekątnych
ale nie mam żadnego boku żeby to obliczyć
22 paź 16:23
Lukas:
ale masz podaną przekątną, wystarczy wyliczyć jej długość i podstawić
22 paź 16:26
Mila:

AC to przekątna kwadratu.
|AC|=
√(2√2−2+2)2+(3+1)2=
√(2√2)2+42=
√8+16=
√24=
√4*6=2
√6
d=a
√2⇔
2
√6=a
√2 /*
√2
2
√12=2a /:2
a=
√12=
√4*3=2
√3
Ob=4*2
√3=8
√3
22 paź 16:28
Bąbelciu: OGROMNIE dziękuję Mila


Jestem taką słaba z matmy, że masakra
22 paź 16:33
Mila:
To uzupełniaj braki.
22 paź 16:36
Asay: Jesteś słaba z matematyki dlatego, że nigdy jej się nie uczyłaś.
22 paź 16:43