Zespolone wielomiany
bezendu:
Rozwiąż równanie z x metodą Cardano. W tym celu podstaw x=u−w. Dobierz u oraz v tak aby
otrzymać układ równań u3−v3=5 uv=..
x3+5x=5
Czytałem na wiki ale nie mogę zrozumieć, więc może mógłby ktoś wyjaśnić ?
18 paź 22:47
ICSP: a nie przypadkiem x = u + v ?
18 paź 22:55
bezendu:
x=u−v
18 paź 22:57
18 paź 22:58
Mila:
To masz bezendu zrobić na ćwiczenia?
19 paź 00:11
bezendu:
Tak, na następne ćw zadanie na plusa.
19 paź 00:13
bezendu:
Podstawiłem w miejsce x=u−v ale to nie wiele dało..
19 paź 12:40
ICSP: Przeczytałeś nasze posty w linku który CI wysłałem ?
19 paź 13:09
bezendu:
19 paź 13:21
19 paź 13:25
bezendu:
up
20 paź 22:02
Godzio :
W linkach masz gotowe algorytmy, skoro w poleceniu karzą Ci zrobić u − v to w takim razie zrób:
u + (−v)
Jeśli będzie Ci prościej to wstaw sobie zmienną: z = −v i zrób wszystko dla niej, a później "na
czysto" wklep zamiast z, −v
20 paź 22:38
Mila:
Thomas Harriot:
x
3+5x−5=0
| | 5 | | 5 | |
(u− |
| )3+5*(u− |
| )−5=0⇔ |
| | 3u | | 3u | |
| | 5 | | 25 | | 125 | | 25 | |
u3−3u2* |
| +3*u* |
| − |
| +5u− |
| −5=0⇔ |
| | 3u | | 9u2 | | 27u3 | | 3u | |
Podstawienie:
t=u
3
27t
2−135t−125=0
teraz licz Δ i wracaj po kolei do x.
20 paź 22:52
bezendu:
Dziękuję
20 paź 23:04
Mila:
Sprawdź potem w wolframie, czy równanie jest spełnione.
Liczyłam tradycyjnie wzorami Cardano, ale okropne są rachunki.
20 paź 23:10
bezendu:
Wracam do tego zadania.
x
3+3x=5
x
3+3x−5=0
x=u−v
(u−v)
3+3(u−v)−5=0
u
3−3u
2v+3uv
2−v
3+3(u−v)−5=0
u
3−v
3+3(u−v)(1−uv)−5=0
x
2−5x+1=0
Δ=21
√Δ=
√21
Co tutaj jeszcze muszę zrobić ?
24 paź 19:47
bezendu:
u3−v3=5
uv=1
24 paź 19:59
ICSP: nadal nie wytłumaczyłeś skąd takie równanie i skąd ten "x"
24 paź 20:11
ICSP: u3 i v3 nie są pierwiastkami tego równania kwadratowego ( nie ma wzoru Viete'a dla różnicy
pierwiastków. Jest wzór na sumę)
24 paź 20:32
ICSP: u
3 − v
3 = u
3 + (−v)
3
To samo proponował Godzio kilkanaście postów wyżej
24 paź 20:41
24 paź 20:55
Mila:
Bezendu, to jakie masz równanie rozwiązać?
Na początku było
x3+5x=5
a potem:
x3+3x=5
24 paź 21:19
bezendu:
Dziękuję, już mam rozwiązanie.
24 paź 21:21
Mila:
Które rozwiązałeś?
Podaj wynik.
24 paź 21:25
bezendu:
Już podałem wynik 20:55
24 paź 21:37
Mila:
Sprawdzę wolframem. Mają być trzy rozwiązania.
24 paź 21:44
ICSP: x3+5x=5 ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste ( funkcja po lewej stronie jest rosnąca jako
suma dwóch funkcji rosnących, zatem może przeciąć funkcję stałą tylko w jednym punkcie)
24 paź 21:46
Mila:
W temacie jest zespolone.
24 paź 21:55
ICSP: To już najmniejszy problem
24 paź 21:57
ICSP: Jednak poczekajmy na
bezendu
24 paź 21:57
bezendu:
Temat nie trafiony
24 paź 22:04
Mila:
x
3+3x=5
| | 1 | |
x=3√2.5−0.5√29− |
| |
| | 3√2.5−0.5√29 | |
24 paź 22:36
Mila:
Wolfram mówi "True".
24 paź 22:40
Mila:
całkiem dobre to podstawienie x=u−v
Masz tam pomyłkę.
c.d 19:59
(1) u
3−v
3=5
uv=1
Podstawiasz do pierwszego i wychodzi dobrze.
24 paź 23:03
bezendu:
Dziękuję po raz n−ty
Teraz tylko jeszcze tę nieszczęsne funkcje cyklo.... i logika
24 paź 23:17
Mila:
Poradzisz sobie, nie panikuj. Myślałam,że już tu nie zaglądniesz dzisiaj.
24 paź 23:37
bezendu:
Zawsze zaglądam do swoich tematów.
24 paź 23:44