a
kamczatka: x3 − 2x + 8 = 0
czy to należy z pierwiastków wymiernych wyliczyć czy jest inny sposób ?
17 wrz 19:15
17 wrz 19:18
kamczatka: wiem ale nikt nie odpisał, tam było może za dużo już spamu to już nikt nie patrzy
17 wrz 19:20
PW: Wymiernych nie ma.
f(−3) < 0 i f(−2) >0, zatem (tw.Darboux) pierwiastek jest w przedziale (−3,−2).
Można szukać jego przybliżeń w ten sposób lub stosując bardziej zaawansowane metody analizy.
Są wzory Cardano na wyliczenie tego pierwiastka, ale przyznam się bez bicia, że ich nigdy nie
przyswoiłem.
17 wrz 19:30
ICSP: x
3 − 2x + 8 = 0
niech x = u + v mamy wtedy :
u
3 + v
3 = −8
zauważmy, ze są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 i v
3,
dostajemy równanie kwadratowe w postaci :
| | 32 | | 1696 | | 16 * 318 | |
Δ = 64 − |
| = |
| = |
| |
| | 27 | | 27 | | 81 | |
| | 3√−36 + 2√318 | | 3√−36 − 2√318 | |
x = 3√z1 + 3√z2 = |
| + |
| |
| | 3√9 | | 3√9 | |
24 wrz 11:33
PW: Już wiem dlaczego nigdy tego nie nauczyłem się, nawet ten prosty przypadek jest paskudny.
Zacząłem czytać Twoje rozwiązanie i ... nic nie rozumiem,
nie wszystko zdradziłeś.
Muszę po swojemu.
Wiadomo, że jedno rozwiązanie x tego równania istnieje i jest ujemne. Przedstawmy więc x jako
sumę jakichkolwiek dwóch ujemnych składników, x = u+v. Wówczas badane równanie przyjmie postać
(u+v)
3 − 2(u+v) + 8 = 0
u
3+v
3+3u
v+3uv
2 − 2(u+v) + 8 = 0
(1) u
3 + v
3 + 3uv(u+v) − 2(u+v) + 8 = 0.
Z chęci uproszczenia równania (1) załóżmy dodatkowo, że u i v spełniają zależność
Powstaje pytanie − czy można narzucić taki dodatkowy warunek na dwa składniki u i v, których
suma jest pierwiastkiem wielomianu? Pomyślmy od nowa − czy można ujemną liczbę x
0 przedstawić
| | 2 | |
jako sumę dwóch ujemnych składników, których iloczyn jest równy |
| ? Słowo "ujemne" może |
| | 3 | |
być równie dobrze zastąpione słowem "dodatnie", a rozwiązaniem jest znana konstrukcja
geometryczna: w trójkącie prostokątnym o wysokości h =
√2/3 opuszczonej na
przeciwprostokątną o długości |x
0| wysokość dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki u i v,
takie że uv = h
2 = 2/3.
Można zatem postawić (2) do (1), co da:
(3) u
3 + v
3 +8 = 0.
| | 2 | |
(2) przekształcone do postaci u3v3 = ( |
| )3 wzięte razem z (3) pozwalają przeprowadzić |
| | 3 | |
rozumowanie "a to są rozwiązania równania kwadratowego".
Mogę spać spokojnie. Może wreszcie zapamiętam jak działa ten najprostszy przypadek, dziękuję
24 wrz 13:50
ICSP: x
3 + Ax + B = 0
zróbmy podstawienie x = u + v
(u+v)
3 + A(u + v) + B = 0
u
3 + 3u
2v + 3uv
2 + v
3 + A(u + v) + B = 0
u
3 + v
3 + B + (u + v)(3uv + A) = 0
skąd
u
3 + v
3 = −B
u
3 + v
3 = −B
24 wrz 14:02
PW: Cytuję:
u3 + v3 + B + (u + v)(3uv + A) = 0
skąd
u3 + v3 = −B
Takiego wynikania nie widać, używając słowa "skąd" sugerujesz, że z równania (...) = 0 wynikają
dwie dalsze równości, a to nie jest oczywiste. My po prostu szukamy rozwiązania, które spełnia
nasze oczekiwania − żeby się nie napracować. Dlatego tak (sobie) tłumaczyłem, czy jest możliwe
takie rozwiązanie.
24 wrz 19:52