Zestawy zadanek
Ewa Chudzicka: | | √45−20√5 | |
1. Wykaż, że wartość wyrażenia |
| jest liczbą niewymierną. |
| | √5−2 | |
2. Rozwiąż nierówność ||x−2|+3|≤6 Oblicz iloczyn wszystkich liczb pierwszych należących do
zbioru rozwiązań tej nierówności.
| | |x−1|(x+2) | |
3. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których równanie |
| =m ma |
| | x−1 | |
dwa rozwiązania.
4. Punkty B=(2,3) i C=(−2.6) są wierzchołkami trójkąta ABC. Osią symetrii tego trójkąta jest
prosta x−2y+4=0. Wyznacz współrzędne punktu A.
18 paź 13:38
Ewa Chudzicka: Podbijam
18 paź 14:22
humanista: Ad.1
Usuń niewymierność
18 paź 14:34
daras: mam nadzieję, że choć jedno z tych zadanek umiesz sama rozwalić
18 paź 14:35
PW: Lepiej się upewnić. Ewa udziela korepetycji, a o 17:00 przychodzi uczeń.
18 paź 14:38
Ewa Chudzicka: O co wam chodzi? No 1 już mam. Co z resztą, jakieś wskazówki?
18 paź 14:48
daras: ja już skończyłem korepetycje na dzisiaj
18 paź 15:17
Ewa Chudzicka: Ktoś pomoże?
18 paź 15:24
18 paź 15:57
daras: w 3) wyszło mi m = ±3 , dobrze ?
18 paź 16:08
daras: a w 2) x ∊ [−1; 5]
18 paź 16:16
daras: chyba już zaczęła te korki ?
18 paź 16:16
PW: A w 3) zapomniałeś o m = 0 ?
18 paź 16:18
Ewa Chudzicka: Jakie korki? Jak w 2 pozbyć się wartości?
A w 3 jakie założenia ustalić?
18 paź 16:39
daras: @PW nie czaję tego m = 0 dlatego spytałem czy dobrze
18 paź 17:49
daras: @Ewa Chudzicka ustalasz jak bóg przykazał x−1< 0 i ≥ 0
18 paź 17:52
daras: 4. A(2; −2) sprawdź sobie
18 paź 18:13
Kędziora : hej Ewa
tutaj Kędzia Twoja koleżanka.
Jak to Ty tak nie potrafisz zadanek rozwiązywać?
nawet ja,polonistka,znam rozwiązania.
18 paź 19:26
Ewa Chudzicka: Ta kurwa, to wez pomoz.
18 paź 19:30
PW: Zadanie 3. to typowy wypadek: źle przepisane. Gdyby polecenie było takie jak podała
Ewa,
to rozwiązań odpowiadających na pytanie w ogóle nie ma:
U{|x−1|(x+2){x−1} = m
po wykluczeniu x=1 ma dwie wersje:
x+2 = m, x∊(1,
∞)
− (x+2) = m, x∊(−
∞,1).
Żadne z tych równań nie ma dwóch rozwiązań. Dlatego sądzę, żę równanie ma postać
a tu już dwa rozwiązania bywają. Myślałem,
daras, że rozwiązywałeś taką wersję i podałeś
te dwie m, dla których rzeczywiście
nie ma 2 rozwiązań, więc wszedłem w konwencję żartu i
dodałem jeszcze m=0, dla której jest tylko jedno rozwiązanie.
W sumie zadanie średnio trudne.
18 paź 19:51
Rafał Baran : Pochwalony pani Ewo!
Czy zdaje sobie Pani,że te zadanka są wypełnione magią?
Należy pokropić wodą święconą,bo jest to kuszenie przez szatana.
Proszę się natychmiast wyspowiadać oraz wziąć kąpiel w wodzie święconej.
Oczywiście musi Pani iść na pielgrzymkę do Częstochowy na kolanach i tam położyć się
krzyżem,wypowiadając te słowa " niech mnie nie kusi nigdy pokusa,lepiej dać wszystkim minusa "
Bóg z Panią.
18 paź 19:56
Ewa Chudzicka: PW nie gadaj glupot dobrze przepisane.
A tobie zachariaszu thx za rady, ale spierdalaj.
18 paź 19:58
18 paź 20:03
Żółwik: hehehe.
18 paź 20:21
PW: Masz rację, popełniłem błąd logiczny. Żadne z tych równań z osobna nie ma 2 rozwiązań, ale to
przecież jedno równanie zapisane dwiema nierównościami liniowymi na dwóch przedziałach.
wystarczy narysować to co napisałem o 19:51.
Za bardzo byłem przekonany, że źle przepisane (nie spodziewałem się, że to jest takie łatwe
zadanie, wietrzyłem haczyk).
Dziękuję uprzejmie, że nie obrzuciłaś mnie wyzwiskami.
18 paź 20:25
Żółwik: Kocham Maćka!
18 paź 20:26
Wajcha: Żółwiczku mój!
Nie zostawiaj mnie dla tego trolla!
18 paź 20:53
Janek191:
z.1
45 − 20
√5 = ( 5 − 2
√5)
2 i 5 − 2
√5 > 0
więc
√ 45 − 20 √5 = 5 − 2
√5
zatem
| √45 − 20√5 | | 5 − 2√5 | | √5 + 2 | |
| = |
| * |
| = |
| √5 − 2 | | √5 − 2 | | √5 + 2 | |
| | 5√5 + 10 − 10 − 4√5 | |
= |
| = √5 |
| | (√5)2 − 22 | |
19 paź 09:16
Janek191:
z.1
45 − 20
√5 = ( 5 − 2
√5)
2 i 5 − 2
√5 > 0
więc
√ 45 − 20 √5 = 5 − 2
√5
zatem
| √45 − 20√5 | | 5 − 2√5 | | √5 + 2 | |
| = |
| * |
| = |
| √5 − 2 | | √5 − 2 | | √5 + 2 | |
| | 5√5 + 10 − 10 − 4√5 | |
= |
| = √5 |
| | (√5)2 − 22 | |
19 paź 09:16
jose mourinho: Zrobi ktoś więcej tych zadań?
19 paź 10:50
Kacper:
Samemu!
19 paź 10:53