Rozwiąż równianie:
Bandzo: Rozwiąż równianie:
x√3+√3=x+3
Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku
17 paź 19:52
Patryk : Obie strony do kwadratu
17 paź 19:57
Bandzo: a potem?

Nie rozumiem tego
17 paź 20:00
Patryk : Najpierw podnieś do kwadratu i napisz tutaj
17 paź 20:01
Bandzo: x3+3=x2+9
17 paź 20:02
17 paź 20:06
Bandzo: Sory będzie chyba x2 3+3=x2+9
17 paź 20:07
Bandzo: Nie rozumiem tego
17 paź 20:10
Bandzo: Możecie mi to wytłumaczyć krok po kroku ? Proszę
17 paź 20:11
Eta:
x√3−x=3−√3
x(√3−1)=3−√3 /*(√3+1)
x(√3−1)(√3+1)=(3−√3)(√3+1)
x=..........
17 paź 20:11
Mariusz: Lub
(x√3+√3)2=(x+3)2 ... Korzystam z wzoru skróconego mnożenia a2+2ab+b2
3x2 + 6x + 3 = x2 + 6x + 9
2x2 = 6 / :2
x2 = 3
czyli
x= ... ?
17 paź 20:21
17 paź 21:42