rownanie prowadzace do rownan kw.
kacper: witam, rozwiązałem to zadanie, ale wynik nie zgadza mi się z odpowiedziami, co robię źle?
x−3√x+3+5=0
ustalam dziedzinę wyliczam √x+3=t i x=t2−3
liczę deltę =1 i jej pierwiastek = √1
podstawiam pod t1 i t2 i wychodzi mi x=−1 lub x=−1/2, a w odpowiedziach jest x=−2 x=1
16 paź 20:03
ZKS:
Pokaż jak Ci coś takiego wychodzi.
16 paź 20:07
===:
...gdzieś tam dzwonią ...ale gdzie .. i po co

?
16 paź 20:09
kacper: przepraszam, chodziło mi, że t1=(3−√1)/2 a t2=(3+√1)/2, a potem x obliczylem wiedziac, ze
t=√x+3
16 paź 20:13
ZKS:
Powiedz mi ile to jest √1?
16 paź 20:18
kacper: o mój boże, faktycznie! totalne zamroczenie mózgu! dzięki
16 paź 20:19
daras: lub metodą starożytnych:
x + 5 = 3√x+3 , przy założeniu x ≥ −3 podnosimy obustronnie do kwadratu
x2 + 10x + 25 = 9(x + 3)
x2 + x −2 = 0
Δ = 9
x1 = −2, x2 = 1
na koniec sprawdzamy czy oba pierwiastki spełniaja wyjściowe r−nie
16 paź 21:16