Wskazówki
Takao: Dane jest równanie x3 + 8x2 − 11x −18=0 Suma rozwiązań tego równania jest równa:
A −7
B −8
C −9
D −10
Mógłby mnie ktoś nakierować gdzie mogę sobie to powtórzyć i utrwalić? Nie mam pojęcia w ogóle
co trzeba robić i jak się za to zabrać.
15 paź 21:19
pigor: ..., np. tak :
w(x)= x
3+8x
2−11x−18= 0 i
w(−1)=0 ⇒ x
3+x
2+7x
2+7x−18x−18= 0 ⇔
⇔ x
2(x+1)+7x(x+1)−18(x+1)= 0 ⇔ (x+1)(x
2+7x−18)= 0 ⇔ (x+1)(x+9)(x−2)= 0 ⇒
⇒
x1+x2+x3= −1+(−9)+2= −10+2=
−8, czyli odp.
B . ...
15 paź 21:35
Majk: Wskazówka: −1 jest pierwiastkiem.
120 121
15 paź 21:39