Bardzo trudne!! Proszę Pomóżcie!!: Pole powierzchni bocznej stożka jest dwa razy większe od pola podstawy, a promień
podstawy ma długość 6cm, oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy
oraz objętość.
16 paź 17:46
Jakub: Pole podstawy stożka P
p = π6
2 = 36π
Pole powierzchni bocznej P
b = 2P
p = 72π
Wzór na pole powierzchni to P
b = πrl (l -tworząca stożka)
πrl = 72π /:π
rl = 72
6l = 72
l = 12
Jak narysujesz stożek i jego przekrój to zobaczysz, że
cosα = r/l
cosα = 6/12
cosα = 1/2
α = 60
o (zobacz
397)
Kąt już masz dalej już prosto. Korzystałem z tych wzorów
1003
16 paź 18:30