wyrażenia algebraiczne
spirner: Jeśli A(2x−3)+B(x+2)=5x−11 to suma A+B jest równa ?
14 paź 19:32
Kacper:
wymnażamy i porównujemy współczynniki.
14 paź 19:34
spirner: wtedy mi wychodzi A2x−3A+bx+2b=5x−11 i z tego dalej nic nie mam
| | −bx−2b+5x−11 | |
a jak próbowałem wyliczyc dalej to mi wyszło ze A = |
| i nie wiem dalej jak |
| | 2x−3 | |
to zrobić
14 paź 19:37
spirner: wytłumaczy mi ktos jak to zrobic
14 paź 19:43
Kacper:
doprowadź do postaci
x(...)+...=5x−11
i przyrównujemy
(...)=5 i ...=−11
14 paź 19:45
5-latek: Co za gamon wymysla takie zadania zabijac tym inicjatywe slabszych uczniow
14 paź 19:47
Bogdan:
Miałeś
spirner tu
261051 podobne zadanie, rozwiąż analogicznie i nie wrzucaj takich
samych zadań. Widzę, że oczekujesz gotowych rozwiązań.
14 paź 19:50
Kacper:
Bogdan masz uprawnienia moderacji? zrobisz tutaj porządek?
261032
14 paź 19:53
Bogdan:
14 paź 20:03
Kacper: Dzięki

(w sumie teraz te moje też możesz usunąć, bo nic nie wnoszą do tematu

)
14 paź 20:08