zadania
Blue: Znowu mam 4 zadania na dowodzenie. Dwa mam zrobione (proszę o napisanie, czy dobrze) , a z
dwoma mam problem...

zad.1 Wykaż, że dla x ∊ R i y∊R prawdziwa jest nierówność :
x
2−2x+2y
2+8y+9≥0
Moje rozwiązanie:
http://i61.tinypic.com/jkx3tl.jpg
zad. 2 (nie umiem tego zrobić)
Wykaż, że niezależnie od p wielomian
W(x) = x
3 −(p+1)x
2+(p−3)x+3
ma pierwiastek całkowity. Oblicz dla jakiego p pierwiastki tego wielomianu tworzą ciąg
arytmetyczny.
zad.3 Wykaż, że równanie
x
3−x
2−4 = 0
ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty. Podaj ten pierwiastek.
Odp. x=2, ale jak wykazać, że jest tylko jeden pierwiastek

?
zad.4 Wykaż, że jeśli x ≥0 i y≥0, to
x
3 +y
3≥x
2y+xy
2
Moje rozwiązanie:
http://i62.tinypic.com/wlspxi.jpg
14 paź 16:26
5-latek: Zadanie nr 3 POdziel ten wielomian przez (x−2) i zobacz czy dostaniesz inne pierwiaski
14 paź 16:29
Tadeusz:
2) Zauważ, że W(1)=

?
14 paź 16:34
Tadeusz:
...dalej poradzisz?−
14 paź 16:48
Blue: 5 − latek już rozumiem, czyli po prostu muszę to rozłożyć, dzięki

Tadeusz czyli mamy rozkład (x−1)(x2 − px − 3)
https://matematykaszkolna.pl/forum/45967.html − znalazłam właśnie, że należy dalej ze wzorów Vietea, czyli wystarczy , jak podstawie pod
wzór na sumę pierwiastków

i potem do zależności z ciągiem

?
| x1+x2 | |
| =1  |
| 2 | |
14 paź 16:52
Tadeusz:
... można prościej−

Pomyśl nad wierzchołkiem−
14 paź 16:53
Blue: hmmm... a co ma z tym wspólnego wierzchołek?
14 paź 16:58
Tadeusz:
... jeśli jednym z pierwiastków jest x=1 a będzie on jednocześnie wierzchołkiem paraboli
f(x)=x
2−px−3 ... to jej pierwiastki (jeśli ma) będą równoodległe od x=1
−
14 paź 17:03
Tadeusz:
x
w=p/2 p/2=1 ⇒ p=2
f(x)=x
2−2x−3 −−− pierwiastki wraz a jedynką tworzą ciąg−
14 paź 17:11
Blue: ale dlaczego my tutaj z tego korzystaliśmy

Bo tak średnio to rozumiem..
14 paź 17:23
Blue: chwila, chwila jeśli jednym z pierwiastków jest x=1 a będzie on jednocześnie wierzchołkiem
paraboli
− z czego to wynika?
14 paź 17:24
Tadeusz:
jednym pierwiastkiem jest x=1 tak?
Pozostałe z tą jedynką mają stanowić ciąg arytmetyczny
14 paź 17:26
Blue: Nie było pytania, już rozumiem, wtedy ta odległość będzie równa

ale skąd wiemy, że akurat
ten pierwiastek będzie " w środku"?
14 paź 17:26
Tadeusz:
wiedziałem, że zapytasz −
14 paź 17:30
Tadeusz:
przeanalizuj f(x)=x
2−px−3
Parabola uśmiechnięta .... przecina 0y w punkcie −3 .... itd −
14 paź 17:32
Blue: W takim razie pewnie masz uszykowaną odpowiedź
14 paź 17:32
Blue: no tak w sumie to z tego wynika, bo a =1
14 paź 17:34
Tadeusz:
x1x2<0 ....zatem pierwiastki różnych znaków ...
14 paź 17:35
Blue: Dzięki Tadeusz − bardzo mi pomogłeś
14 paź 17:37
Tadeusz:
−

cała przyjemność ...
14 paź 17:40
Blue: co? dlaczego pierwsze zadanie jest źle?
14 paź 18:18