trygonometria
Karolina :
Jak obliczyć sin20
0 wychodzi mi źle
f(x)=sinx
f'(x)=cos(x)
x
0=30
0
ΔX=10
0
| | √3π | | 1 | | √3π+18 | |
sin20o≈ |
| + |
| = |
| ale to jest źle... |
| | 36 | | 2 | | 36 | |
13 paź 12:50
PW: To jak wygląda ten wzór na f(x+Δx)?
13 paź 13:01
Karolina :
f(x
0+Δx)≈f'(x
0)*Δx+f(x
0)
Potrzebne mi to do wyliczenia zadnia
| | 1 | |
jednym w pierwiastków równania 4x2−3x= |
| jest sin200 odszukaj pozostałe. |
| | 2 | |
I chce wyliczyć wartość sin20
o ale bez powodzenia..
13 paź 13:06
PW: | | 1 | |
Na pewno 4x2−3x= |
| funkcja kwadratowa? |
| | 2 | |
13 paź 13:22
PW: Już muszę odejść do innych bojowych czynności, ale wydaje mi się, że jeżeli jest to zadanie
algebraiczne, dotyczące wielomianu, to stosowanie metod przybliżonych (nawet jeśli poprawisz
Δx na ujemną) nic nie da, prędzej wzory Viete'a. I pewnie nie jest to funkcja kwadratowa − o
niej wiemy wszystko.
13 paź 13:48
pigor: ..., oczywiście tu Δ>0 i x≠0 (dlaczego ?), to np.
ze wzorów Viete'a
x*sin20o= −2 i x+sin20o= 34 ⇒ sin20
o=
34−x i x (
34−x)= 0 ⇒
⇒ x=
34 , czyli
x=0,75 − szukany drugi pierwiastek . ...
13 paź 14:05
daras: sin 20o ≈ 0,342
13 paź 15:08
PW: pigor, no niby formalnie masz rację, z fałszu wynika fałsz i dowód jest poprawny.
Z treści zadania (jeden pierwiastek to sin20° − znajdź pozostałe) wnioskuję, że jednak
wielomian jest wyższego stopnia.
13 paź 19:07
Bogdan:
| | x3 | | x5 | | x7 | |
można skorzystać z: sinx = x − |
| + |
| − |
| + ... |
| | 3! | | 5! | | 7! | |
13 paź 19:18
PW: Karolina już poszła do domu, więc się nie dowiemy − chciała wyznaczyć przybliżenie liczby
sin20°, czy też miała problem z wielomianem, tylko go źle przepisała.
13 paź 19:32
Bogdan:
Warto niekiedy kontynuować wątek, nawet jeśli wstawiający zadanie już nie jest nim
zainteresowany i jest nieobecny, bo wiele osób śledzi to forum i oczekuje na wskazówki
dotyczące omawianego zadania lub zagadnienia. Nasze forum jest niewątpliwie źródłem
wiedzy matematycznej, szczególnie wiedzy praktycznej.
13 paź 19:39
AS: A może tak
Korzystam z wzoru cos(3*α) = 4*cos3(α) − 3*cos(α)
Przyjmując α = 20o , cos(α) = x mamy do rozwiążania równanie
4*x3 − 3*x − 1/2 = 0
Mając wyliczone x znajdujemuy sin(x) = √1 − x2
13 paź 19:48
PW: No właśnie, przy wielomianie 3. stopnia już sens widać. Tyle, że zaczynamy rozwiązywać zadania,
których treści się domyślamy.
13 paź 20:02
Karolina :
Nic, źle nie przepisałam to raz, dwa byłam na wykładach, trzy to jest zadanie dodatkowe, nie
miałam pochodnych ale próbuję to jakoś zrobić, ale nie wychodzi i proszę o pomoc KROPKA.
13 paź 22:09
Mila:
Jednak radziłabym skonsultować zapis z koleżanką.
13 paź 22:34
Karolina :
Poprawiona wersja.
i pierwiastkiem jest cos20
0
13 paź 22:36
Karolina :
up up
13 paź 22:57
Mila:
cos3α=4cos
3α−3cosα
równanie jest rzeczywiście spełnione dla x=cos(20
o)
W takim razie :
| | 1 | |
należy podzielić w(x)=4x3−3x− |
| przez (x−cos(20o)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
(4x3−3x− |
| ):((x−cos(20o))= 4x2+4xcos(20)+4cos2(20)−3 i wychodzi pewna reszta, ale |
| | 2 | |
jest z założenia równa 0. (sprawdź to dzielenie )
Masz równanie kwadratowe:
4x
2+4xcos(20
o)+4cos
2(20
0)−3 =0
rozwiązujesz , uzależniasz rozwiązania od cos(20
0).
13 paź 23:35
Karolina :
Ale nie rozumiem skąd się wziął tam cos3α ?
Oczywiście wzory znam.
13 paź 23:36
Mila:
Może spojrzy tu BOgdan, albo PW, AS
13 paź 23:37
Karolina :
Bogdana wgl nie rozumiem.. Skąd ta silnia tam ? WTF ?
13 paź 23:37
Mila:
Jeśli podstawisz cos(20) do równania to otrzymasz :
| | 1 | |
4cos3(20)−3cos(2)=cos(3*20)=cos(60o)= |
| zobacz wzory, z lewej strony kliknij. |
| | 2 | |
13 paź 23:40
13 paź 23:43
Karolina :
Dziękuję, już chyba zrozumiałam.
Nie potrzebnie bawiłam się w pochodne...
13 paź 23:44
14 paź 00:20
Bogdan:
mówiłem o rozwinięciu sinx w szereg
14 paź 00:20
Karolina :
Nie miałam szeewgów więc to opcja odpada...
14 paź 00:27
PW: Nareszcie dowiedzieliśmy się jak brzmi zadanie Sklejam informacja
Karoliny
"Poprawiona wersja.
i pierwiastkiem jest cos20°" (godz. 22:36)
oraz
"jednym z pierwiastków (...) jest odszukaj pozostałe" (godz. 13:06).
Zadanie brzmi:
Jednym z pierwiastków równania
jest cos20°. Odszukaj pozostałe pierwiastki.
Rozwiązanie nie wymagało weryfikacji stwierdzenia "jednym z pierwiastków równania jest cos20°".
Autor podał nam taką informację jako założenie. Posługując się tym założeniem mieliśmy znaleźć
dwa pozostałe pierwiastki równania trzeciego stopnia.
Okazało się, że są tu mądrzy ludzie, którzy zweryfikowali założenie i pokazali, że jest ono
prawdziwe argumentując odpowiednią tożsamością trygonometryczną. Wcale tego nie musieliśmy
robić, ale dobrze − mamy pewność, że autor zadania podał prawdziwe założenie.
Prostą drogą do uzyskania odpowiedzi jest dzielenie wykonane przez
Milę o 23:35 (z uwagą o
zerującej się reszcie). Dzielenie to daje:
| | 1 | | 3 | |
4x3−3x− |
| = (x−cos20°)·4(x2+(cos20°)x + cos220° − |
| ). |
| | 2 | | 4 | |
Dla funkcji kwadratowej w drugim nawiasie
| | 3 | |
Δ = (cos20°)2 − 4·(cos220° − |
| ) = 3 − 3cos220° = 3(1−cos220°) = 3sin220° |
| | 4 | |
√Δ =
√3sin20°.
Wobec tego pozostałe dwa rozwiązania równania trzeciego stopnia, czyli pierwiastki trójmianu,
są równe
| | −cos20°−√3sin20° | | −cos20°+√3sin20° | |
x2 = |
| , x3 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
To jest odpowiedź. Ani sinusa, ani kosinusa 20° nie kazali nam liczyć, i nawet nie
próbujmy, bo trudne ci to.
Dowcipnisie wyrażą x
2 i x
3 za pomocą jednej funkcji trygonometrycznej kąta innego niż 20°,
ale to już tylko zabawa (taka może być o zgrozo odpowiedź w zbiorze zadań).
Dziękujemy Ci, Karolino,
za dwa emocjonujące dni interesującej gry
intelektualnej. Gdybyś od razu podała poprawą treść zadania, to byśmy się nudzili.
14 paź 12:46
Mila:
Karolina jednak tu nie spojrzała.
14 paź 23:21
Eta:
14 paź 23:23