Szereg Taylora
Olek: Rozwiniecie sinx/cosx w szereg Taylora:
Witam.
Mam takie zadanko i wychodzi mi:
| | x3 | | x5 | | x7 | | x9 | |
sinx=x− |
| + |
| − |
| + |
| ... |
| | 3! | | 5! | | 7! | | 9! | |
| | x2 | | x4 | | x6 | | x8 | |
cosx=1− |
| + |
| − |
| + |
| ... |
| | 2! | | 4! | | 6! | | 8! | |
Ogolnie mysle ze jest to dobrze zrobione, ale mam problem z wymysleniem ogolnego wzoru dla tych
przypadków, chodzi mi o to jak to zapisac pod jedna sumą (∑(..)).
I czy jak mam zadanie tego typu to musze zapisywac to wszystko pod postacia sumy czy moze byc
tak jak napisalem u góry dla sinx i cosx
9 gru 16:13
Olek: Ktoś pomoze?
9 gru 19:40
Olek:
9 gru 20:55
Trivial:
Jest dobrze. Zauważ:
1. Mamy co drugą potęgę. → x
2k albo x
2k+1
2. Wyrazy są raz z minusem, raz bez. → (−1)
k
3. W mianowniku mamy silnię z potęgi.
| | (−1)k | |
sin(x) = ∑k=0∞ |
| x2k+1 |
| | (2k+1)! | |
| | (−1)k | |
cos(x) = ∑k=0∞ |
| x2k |
| | (2k)! | |
9 gru 21:28
Olek: Ok dzieki. A jak mam takie cos:
Rozwin w szereg f(x)=xlnx o srodku w punkcie 1.
f(x)=lnx f(1)=0
f`(x)=lnx+1 f`(1)=1
f``(x)=1/x f``(1)=1
| | −1 | |
f```(x)= |
| f```(1)=−1 |
| | x2 | |
| | 1 | |
f````(x)= |
| f````(1)=1 |
| | x4 | |
| | −1 | |
f`````(x)= |
| f`````(1)=−1 |
| | x6 | |
Ja tu widze wzor ale zachodzi on od wyrazu 2(od drugiej pochodnej), bo jest 0,1 ktore nie
pasuja i potem1,−1,1−1 na zmiane wiec czy moge pierwsze 2 wyrazy wywalic przed szereg.
Robie to tak:
wyraz zerowy wynosi 0 wiec nie ma tutaj problemu
wyraz pierwszy to wynosi 1 ale nie moge tylko 1 wyciagnac przed sumę bo we wzorze
| | fn*(x−x0) | |
jest |
| wiec wyrzucic musze 1*(x−x0) czyli w naszym przypadku 1*(x−1) |
| | n! | |
Końcowa postac wygląda nastepująco:
| | (−1)n*(x−1)n | |
1*(x−1)+∑ |
| |
| | n! | |
Czy jest to poprawne? I czy rozni sie to od tego:
| | (−1)n*(x−1)n | |
∑1*(x−1)+ |
| |
| | n! | |
Bo nie wiem czy może byc tak i tak.
9 gru 22:27
Godzio: Źle pochodne liczysz, sprawdź
9 gru 22:29
Olek: Heh rzeczywiscie

Zaraz policze i pokminie nad prawdziwym wzorem. Ale mozesz odpowiedziec na
moje pytanie zakladajac ze pochodne sa dobrze policzone? Moge tak wyciagnac przed sume ?
9 gru 22:38
Olek: Dobra poprawiam pochodne:
| | (−1)n*n! | |
Czyli fn= |
| mianownik x do potegi (n−1) jak nie widac dobrze  |
| | xn−1 | |
9 gru 22:48
Godzio: | | (−1)n(n − 1)! | |
f(n)(x) = |
| |
| | xn | |
9 gru 22:49
Olek: ehh znowu sie rabnalem wiem

Dobra od poczatku:
pierwszy(zerowy wyraz):xlnx 0
f` lnx+1 1
f`` U{1/x} 1
Twoj wzor jest ok ale on dziala jak za pierwszy wyraz wezmiesz druga pochodna, "zaczniesz "
szereg od drugiej pochodnej. Co z pierwsza pochodna ? nie trzeba ten pierwszej jedynki przed
szereg?
9 gru 23:00
Olek: Ktos moze rozjasnic sprawe?
10 gru 21:43
Olek: ?
11 gru 20:17