Anelka: Wykaż, że dla dowolnych x,y,z należy do R+ podana równość jest prawdziwa:
A. log
1xy2−logx
−1=−
12logy
4
| | | |
B. 2log x3y−3logx2z=2log | −1−5logz |
| | |
Proszę o rozwiązanie =)
Witam "J", "5latek" =) liczę na pomoc, nie zrobię tego niestety =((
8 paź 10:46
Anelka: =(
8 paź 10:57
5-latek: Mam do Ciebie takie pytanie
czy powtorzylas sobie wzory na logarytmy i pierwiastkowanie i potegowanie ?
Przeciez J CI to ostatnio rozwiazal . napisz czego nie rozumiesz
8 paź 10:59
===:
| | | |
log |
| =logy−2 ⇒ logy−2= logy−2 |
| | x−1 | |
8 paź 10:59
Anelka: Tak, znam wzory, powtórzyłam, nie wiem jak się za to zabrać...
8 paź 11:01
Anelka: No on mi to rozwiązał, a ja zapomniałam to spisać, bo utworzyliśmy konferencje na temat innego
zadania, a później już nie znalazłam tego na forum =(
8 paź 11:02
5-latek: MOze tak x−1= ? napisz
8 paź 11:03
Anelka: =( nie wiem, nie wiem, nie wiem =( no wczoraj np. Jak był przykład 7−1= 17...
Oh, proszę pomóż!
8 paź 11:06
5-latek: | | 1 | |
Przeciez znasz taki wzor a−n= |
| to x−1= wedlug tego wzoru ? |
| | an | |
8 paź 11:09
Anelka: 1x1
8 paź 11:10
Anelka: No znam! Ale... A sama nie wiem, ja zielenieje jak widzę llgarytmy...
8 paź 11:11
5-latek: ale x1=x wiec to rowna sie ile ?
8 paź 11:12
Anelka: =( 1x ? Nie ja wiem, ze mną jest ciężko =(
Ale jak mnie tak przydusicie, a niestety co i wiąże się z tym, że Wy się ze mną zameczycie, to
może już w tej głowie zostanie =) marzyć można..
8 paź 11:15
5-latek: Wiec musisz pogonic od siebie
tego lenia 
Mamy rownosc i mamy ja wykazac wiec musimy pokazac ze lewwa strona rownania = prawwej stronie
Wiec zajmujemy sie lewa strona
| | 1 | |
Skoro x−1= |
| to lewaa strone mozemy zapisac tak |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
log |
| −log |
| = teraz czemu jest rowna roznica logarytmow o tej ssamej podstawie |
| | xy2 | | x | |
(a tu masz podstawe 10 ?
8 paź 11:21
8 paź 11:21
5-latek: Jest na to wzor
8 paź 11:24
5-latek: Witaj
J 
Bylo troche ciezko ale tamto zadanie zrozumialem .
8 paź 11:25
J: Cześć ...

.. mówisz o tym zadaniu z miejscem zerowym funkcji g(x) ?
8 paź 11:26
Anelka: Ok, już próbuje robić =)
O, witaj J =)
8 paź 11:26
5-latek: Tak
8 paź 11:27
5-latek: J ale niech kolezanka sama probuje dotad az pojmie nawet przez łzy
8 paź 11:29
5-latek: Jaki to bedzie wzor ? Napisz go tutaj
Pomoge logab−logac= ........
8 paź 11:31
Anelka: Nie to nie dla mnie =(
8 paź 11:32
Anelka: No zaraz to mnie szlak trafi, że nie pojmuje tego =(
8 paź 11:33
J:
...czego dokładnie nie pojmujesz ?
8 paź 11:34
Anelka: Logab=logCBlogca ?
8 paź 11:35
8 paź 11:36
Anelka: Wszystkiego w każdym miejscu =(
8 paź 11:36
Anelka: loga xy=logax−logay...?
8 paź 11:37
J:
... a powiedz, czy rozumiesz pojęcie logarytmu ?
8 paź 11:38
5-latek: Post 11:33 jestes jeszce za mloda
Post 11:35 tu nie ma zmiany podstaw logarytmu
8 paź 11:38
Anelka: Ja niczego w tym dziale nie rozumiem, jak możecie wytlumaczcie mi to...
Ja wiem, biczem mnie katować to zrozumiem =)
8 paź 11:40
Anelka: Stara dupa ze mnie..
To ja już nie wiem... Pomocy!
8 paź 11:41
5-latek: Post 11:37 dobrze
| | x | |
Zauwaz tez ze ten wzor dziala w druga strone czyli loga |
| = logax−logay ale |
| | y | |
rowniez
| | 1 | | 1 | |
No to teraz wedlug tego wzoru log |
| −log |
| = ? |
| | xy2 | | x | |
Odpoweidz rowniez na pytanie
J z godz 11:38
8 paź 11:43
J:
logarytm, to wykładnik potęgi , do której należy podnieść podstawę logarytmu , aby
otrzymac liczbę logarytmowaną:
logab = c ⇔ ac= b
a − podstawa logarytmu ( a > 0 i a ≠ 1)
b − liczba logarytmowana ( b> 0) ... i co tu jest niejasne ?
8 paź 11:44
5-latek: No wiesz ja az takim masochista nie jestem zeby od razu biczem
8 paź 11:48
Anelka: Nie rozumiem..
Log1−logxy2−log1−logx
Podstawa wtedy jest 10? Ale chyba nie trzeba pisać, co?
Z reszta nie wiem, pewnie bzdury pisze..
8 paź 11:48
Anelka: No ok J coś rozumiem =) ale to i tak nie sukces..
No 5latek, mi chyba już mówienie grzecznie i glaskanie nic nie da...
8 paź 11:51
Anelka: Ale dziwnie do Was się pisze J i 5latek, a imię jakieś macie? =)
8 paź 11:52
5-latek: Ojjj
| | x | |
Masz przciez wzor loga x−logay= loga |
| |
| | y | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
wiec log |
| −log |
| = log |
| : |
| zapisz sobie to dzielenie pod kreska |
| | xy2 | | x | | xy2 | | x | |
ulamkowa i skracaj dalej
8 paź 11:56
J:
.... emokotion :

.. tworzysz, wpisując: : ) [ ale bez spacji }
8 paź 11:57
5-latek: W przedszkolu Pani wola do mnie Krzysiek
8 paź 11:58
8 paź 11:59
Anelka: W przedszkolu..? No tak, tak. Przedszkolak więcej umie niż 20letnia kobieta?

Oj, chociaż już nic mnie nie zdziwi... To ok, Krzysiek.
8 paź 12:01
J:
| | a | | c | |
... ile to jest: |
| : |
| ...? |
| | b | | d | |
8 paź 12:08
5-latek: | | 1 | | x | | 1 | |
No nie |
| * |
| = |
| (mnozymy przez odwrotnosc dzielnika ) |
| | xy2 | | 1 | | y2 | |
| | 1 | |
Czyli bedzie tak log |
| = dalej |
| | y2 | |
| | x | |
I wrazcamy do naszego wzoru loga |
| = napisz tu ile (patrz na wzor |
| | y | |
8 paź 12:10
Anelka: AD przez BC
8 paź 12:11
J:
... no , czyli mnożymy przez odwrotność ... napisał Ci to
małolat ..
8 paź 12:13
Anelka: Log1−logy2 ?
8 paź 12:14
Anelka: Małolat...
Tak, tak, wy to już chyba po studiach!
Spowiadac mi się tu, ale już..!
No okej, ale skąd ja mam wiedzieć, że np. W takim zadaniu mam użyć takiego wzoru, później
innego wzoru, później mnożyć przez odwrotność i inne... Skąd?
8 paź 12:16
Anelka: Wszystko co mi piszecie to spisuje... Wszystko od A doZ,dlatego się wypytuje.. =)
8 paź 12:17
J:
... z praktyki... musisz dużo ćwiczyć i zacznij od prostych zadań ... to niestety jest już
trochę zaawansowane..
8 paź 12:18
5-latek: Amelia post 12:14 dobrze

Troche wierzyc w siebie
| | 1 | |
czyli log |
| = log1−logy2 |
| | logy2 | |
Teraz log1= ile ? pisz
8 paź 12:19
Anelka: Zaawansowane? Dla mnie podstawy są zaawansowane..
Tak ale takie zadanie mam i ja go nie rozumiem..
8 paź 12:19
5-latek: Pamietaj ze masz podstawe logarytmu 10 ktorej sie nie piszse
a wygladaloby to tak log10 1= ile ?
8 paź 12:21
Anelka: Log1=0
Wierzę, chyba wierzę..
Amelia? Nie jestem Amelia, ale możesz tak mówić =p
8 paź 12:22
Anelka: Hab oswiecilo mnie! Juz wiem, juz wiem, juz wiem! =))
8 paź 12:26
J:
.... do jakiej chodzisz szkoły ?
8 paź 12:26
5-latek: Dobrze
Teraz popatrz na 4 wzor o gory (a w linku ze wzorami i napisz wedlug tego wzoru ile to bedzie
logy2
czyli logy2=
8 paź 12:26
Anelka: Zaocznie się ucze, oczywiście nie uwierzycie, profil mat−geo! =D
Eh, eh, eh, Krzysztof, oswiecilo mnie..
Napisze wam jak przed chwilą sama to rozwiązałam na kartce!
I wyszło mi, że lewa = prawej!
8 paź 12:30
Anelka: 2y ?
8 paź 12:31
Anelka: Log 1xy2−logx−1=logx−1y−2+logx=logx−1+log−2+logx=−1logx−2logy
+1logx=−logx−2logy+logx=−2logy=−12logy4
Dobrze? Nie wiem sama jak to zrobiłam.
8 paź 12:36
5-latek: POkaz obliczenia to pewnie J Ci sprawdzi
Ja muszse teraz isc do rodzicow
8 paź 12:38
Anelka: No dobrze..
No to niech J patrzy =D
8 paź 12:43
J:
8 paź 12:44
Anelka: =D jestem genialna =)
Oklaski na stojąco, proszę!
A wy się jeszcze uczucie, liceum, technikum, studia?
Czy już nie?
8 paź 12:46
J:
.. człowiek uczy się przez całe zycie...
8 paź 12:47
Anelka: Tak...
8 paź 12:49
Anelka: matematyka.pisz.pl/forum/260226.HTML
Zrobisz to, ja próbowałam, ale nie wychodzi mi, może Ty byś umiał =)
8 paź 12:50
J:
... link się nie otwiera ... skopiuj link i wklej ...
8 paź 12:57
Anelka: Nie mogę skopiować jestem na tablecie.
Jest to zadanie 13 w dół.
Napisane przez dali**
8 paź 13:03
J:
... umiem, ale zrobię za chwilę ... jestem zajęty ...
8 paź 13:06
Anelka: Dobrze =)
8 paź 13:07