logarytm
Anelka: Wykaz ze dla dowolnych x, y, z należy do R+ podana równość jest prawdziwa
| | 1 | |
A. log 1xy2 −logx−1=− |
| logy4 |
| | 2 | |
| | | |
B. 2log x3y −3logx2z=2log | −1−5logz |
| | |
W pod punkcie A jest ułamek ten pierwszy jest to 1/xy
2
6 paź 11:41
J:
| | x | | 1 | |
A) ⇔ log |
| = − logy2 ⇔ log |
| = logy−2 ⇔ logy−2 = logy−2 |
| | xy2 | | y2 | |
... L = P
6 paź 11:56
J:
| | | | 1 | |
B) L = log |
| = log |
| |
| | x6z3 | | y2z3 | |
| | | | 1 | |
P = log |
| = log |
| ...... L = P |
| | z5 | | y2z3 | |
6 paź 12:04
Anelka: Czemu ja tego nie pojmuje...?
Nie wiem skąd to się bierze! Zrobię wszystko, ale logarytmy są dla mnie ciężkim kawałkiem
chleba...
6 paź 12:05
Anelka: Dziękuje za pomoc, ale i tak nie rozumiem... =(
6 paź 12:05
J:
... a czego nie rozumiesz ?
6 paź 12:06
Anelka: Wszystkiego..
Skąd to się bierze..
Ja wiem dla Ciebie to jasne, a dla mnie nie =(
6 paź 12:09
J:
.. wszędzie korzystałem z powszechnie znanych wzorów dotyczących logarytmów...
6 paź 12:10
Anelka: Domyślam się, ale mając nawet wzory przed nosem nie rozumiem tego..
6 paź 12:11
6 paź 12:12
J:
.... zacznij od prostszych przykładów..... te są dość skomplikowane...
6 paź 12:12
Anelka: Są skomplikowane, przyznaje...
Ale nawet te trudne są dla mnie ciężkie!
Znam wzory na pamięć, ale nawet znając je, mając przed nosem, nawet przykłady to i tak nie wiem
o co chodzi. Jestem ZIELONA =(
6 paź 12:15
Anelka: Błagam dajcie mi jakieś zadanie proste, i opiszcie mi krok po kroku, jak małemu dziecku w
przedszkolu, może zrozumieć =)
Marzyć można....
6 paź 12:17
J:
... po prostu musisz zrobić duźo przykładów .... i na pewno nabierzesz wprawy..
6 paź 12:17
Anelka: Robię, a i tak mam wszystko źle.
6 paź 12:19
Anelka: A mogę prosić, jeżeli nie jest to żaden problem dla was...
O wpisanie treści jakiegoś zadania, jednego lub dwa,takiego prostego, do obliczenia i
rozwiązanie go krok po kroku (taka instrukcja), jakie wzory uzywasz w tym miejscu, skąd się to
lub tam to wzięło itp.
Może wtedybym zrozumiała=)
6 paź 12:23
5-latek: Po lewej stronie masz nawigacje
Klikasz na logarytmy . Klikasz np sobobie na wzory z logarytmami
na dole masz zadania + rozwiazania klikasz sobie tam i klikasz na niebieska strzalke i masz
rozwiazane przyklady
Tak samo jest np Definicja logarytmu (tez masz zadania + rozwiazania
6 paź 12:23
Anelka: Aha, nie wiedziałam =p
Zaraz zobacze..
6 paź 12:24
Anelka: Chyba jestem za głupia na to...
6 paź 12:27
5-latek: Tam gdzie np masz wzory z logarytmami przy kazdym wzorze masz niebieska strzalke (tam masz
jego wyprowadzenie
6 paź 12:28
Anelka: Widzę, ale ja jestem za głupia na to... Co nieco ogarniam, ale jak już dostaje zadanie, to nie
wiem o cochodzi..
Np.
Podaj dziedzinę wyrażenia, a następnie przedstaw je w postaci logarytmów pewnych liczb:
log √x − 32logx=......
No i co dalej? NIE WIEM!
6 paź 12:33
J:
zacznij od dziedziny .... liczba logarytmowana musi byc dodatnia, czyli : √x > 0 i x > 0,
czyli..?
6 paź 12:35
Anelka: Jak mam się do tego zabrać? Jak mam określić dziedzinę? A jak ją określamy, to skąd wiemy, że
będzie to np. 0, 1, albo 2 albo nie będzie się czemuś równać? Skąd to wszystko się bierze?
Może mi ktoś napisać INSTRUKCJE, KROK PO KROKU =)...?
6 paź 12:36
Anelka: Aha, rozumiem, no właśnie i co dalej..? Co dalej zrobić? Jak się zabrać?
6 paź 12:37
J:
log√x = logx1/2 ... dlaczego ?
6 paź 12:38
Anelka: Skąd to
12...? No musi być większa od 0, ale czemu akurat
12 
6 paź 12:40
Anelka: No i widzisz... Jestem zielona =(
6 paź 12:41
J:
a1/2 = √a ... to znasz ?
6 paź 12:41
6 paź 12:41
Anelka: Znam mam takie coś, a mn = n√am
6 paź 12:44
Anelka: Znam wzory, ale jaitak nie umiem tego =( aż profesor się dziwi na zajeciach =\
6 paź 12:44
J:
... no to a1/2 = 2√a1 = √2 .. jasne ?
6 paź 12:45
Anelka: Tak.
6 paź 12:47
J:
| | 1 | |
...wracamy do przykładu.. logx1/2 = |
| logx ... dlaczego ? |
| | 2 | |
6 paź 12:48
Anelka: Bo te 12 stawiamy przed log, ponieważ łatwiej się nam będzie dalej liczydło, bo dalej mamy
32logx, taj to rozumuje..
6 paź 12:50
J:
| | 1 | |
.... ale dlaczego mogliśmy zapisać: logx1/2 = |
| logx ... z jakiego twierdzenia ? |
| | 2 | |
6 paź 12:53
Anelka: Zdaje mi się, że z tego loga xk=kloga x
Ale pewnie myślę źle...
6 paź 12:57
J:
| | 1 | | 3 | |
... dobrze ...  .. teraz : |
| logx − |
| logx = ..? |
| | 2 | | 2 | |
6 paź 12:58
Anelka: −22logx ?
Bo 1−3=−2, stąd te −2, a 2 pod kreską zostaje, bo są wspólne, dobrze? Pewnie nie...
6 paź 13:02
J:
| | −2 | |
.. a ile to jest : |
| = ..? |
| | 2 | |
6 paź 13:03
Anelka: A −22 to jedna cała, wiec chyba będzie dalej =−1logx, chyba...
6 paź 13:03
Anelka: Ja wiem, ze mną to jak z debilem..
6 paź 13:04
J:
..tak ... teraz: −1*logx = logx?
6 paź 13:05
john2: Anelka, tutaj nie ma głupich, tylko są ewentualnie ludzie nie robiący zadań. Wierz mi, że
nabierzesz pewności, jak to przerobisz
https://matematykaszkolna.pl/strona/3417.html
Może niekoniecznie teraz, ale w wolnych chwilach,
siądź do tego i powoli zapoznawaj się z teorią i próbuj robić zadania, które są pod każdym
działem. One są już rozwiązane, więc masz możliwość weryfikacji swoich rozwiązań.
6 paź 13:08
5-latek: Przestan w koncu powtarzac Jestem glupia , jestem debilem
6 paź 13:09
Anelka: No −1*logx= −logx, tak?
A potem, logx? Nie wiem co tam ma być..
6 paź 13:09
Anelka: No głupia nie jestem, ale w tych logarytmach tak =( bo widzisz jak róże mną jest ciężko... =/
6 paź 13:10
Anelka: Już przy nich siedziałam, a wychodzi tak, że jest źle..
6 paź 13:11
J:
sama już napisałaś: klogax = logaxk .. tutaj k = ?
6 paź 13:11
Anelka: Aha, no i widzisz! Ja nie myślę... To −1 u góry będzie −1.
6 paź 13:13
john2: Anelka, pamiętaj, że to nie jest robota na pół godziny. Ja te zadania robiłem dwa tygodnie.
Przerobiłem wszystkie, dlatego w miarę umiem ten dział.
6 paź 13:14
5-latek: −1logx= logx?
zobacz na 4 wzor od gory w tym linku co CI dalem ze wzorami i zastosuj go tylko w druga strone
6 paź 13:14
Anelka: Ja od niecałego miesiąca, i widać że nie pojmuje tego..
6 paź 13:15
J:
...dobra .. = logx−1 ... i jeszcze kosmetyka: x−1 = .. ?
6 paź 13:15
Anelka: 5latek, tak już wiem to =)
6 paź 13:15
6 paź 13:16
J:
... bez minusa ...
| | 3 | | 1 | |
ostatecznie masz rozwiązanie; log√x − |
| logx = log |
| ..  |
| | 2 | | x | |
6 paź 13:17
6 paź 13:18
Anelka: Aaa! I już się zakręciłam, to robilam to dobrze, czy nie? =(
6 paź 13:33
Anelka: Da mi ktoś podobny przykład? Bym mogła spróbować sama? =)
6 paź 13:37
6 paź 13:40
Anelka: Tu będzie wzór loga b= 1logba
6 paź 13:51
Anelka: Tak?
6 paź 13:51
J:
Skorzystaj ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu...
6 paź 13:54
Anelka: Czyli loga b= logc blogc a
Ok, log8 4=23
To jak podstawiam do wzoru zmiany podstawy logarytmu, czym będzie C, bo nie wiem =(
6 paź 14:28
J:
| | log24 | |
log84 = |
| = ... i licz dalej.. |
| | log28 | |
6 paź 14:32
J:
... liczbę c dobieramy dowolnie ( oczywiście: c > 0 i c ≠ 1), tak aby się dobrze liczyło
.. tutaj wzięliśmy 2
6 paź 14:34
Anelka: To wyjdzie 23 bo 2, do potęgi 2, da nam 4.. A 2 do potęgi 3 da nam 8 =) tak?
6 paź 14:37
J:
Tak.. Teraz zapamietaj sobie bardzo przydatny wzór:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
w tym zadaniu: log84 = log234 = |
| log24 = |
| *2log22 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
6 paź 14:42
Anelka: Już go zapisałam =)
6 paź 14:44