Indukcja
Saizou :
Yo ludziki, macie jakieś zadania z indukcji? chodzi mi o zadania zwłaszcza te z nierównościami
3 paź 21:45
PW: 259395 znasz?
Jeśli nie − to weź tylko treść i zobacz po samodzielnym rozwiązaniu, czy podobnie myśleliśmy
3 paź 21:49
Saizou :
cześc
PW dzisiaj na zajęciach miałem do udowodnienia nierówność Bernoulliego
3 paź 21:53
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/forum/259564.html tutaj kolega sie meczy
tu ode mnie
Udowodnij metoda indukcji nastepujace nierownosci
a) 2
n>=1+n
b) 3
n>n
2−1
c) 2+3
n>=2
n+3
d) 4
n+3>=3
n+4
| | 1 | | 1 | | 1 | |
e) |
| + |
| + |
| +...+U{1}{√n>√n |
| | √1 | | √2 | | √3 | |
f) (1+x)
n>=1+nx dla x>−1
I takie znalazlem Udowodnij metoda indukcji ze dla kazdego n nalezacego N
+
sin2x+sin4x+.......+sin2nx=U{sin nxsin(n+1)x}{sinx
nastepne
Udowodnij metoda indukcji ze wilomian
nx
n−(n+1)x
n−1+1 jest podzielny przez (x−1)
2
3 paź 22:00
5-latek: | | 1 | |
w e) ma byc +....+ |
| >√n |
| | √n | |
3 paź 22:02
Trivial:
Możesz się pobawić naprawdę nisko i udowodnić, że 1+x = x+1 korzystając z definicji liczb
naturalnych i ich dodawania.
3 paź 22:04
5-latek: Czesc . Takie znalazlem w swoim zbiorze z liceun .
jesli znajde jakies jeszce ciekawe w innym zbiorze to CI wysle
3 paź 22:08
Saizou :
a) Zakładam że n∊ℕ
sprawdzam dla n=1
L=2 P=2 L≥P
1o założenie indukcyjne, załóżmy że nierówność jest prawdziwa dla n∊ℕ
2n≥1+n
2o teza indukcyjna, pokażmy że nierównośc jest prawdziwa dla n+1
2n+1≥n+2
Dowód tezy indukcyjnej
2n+1=2*2n≥2(1+n)
2*2n≥2n+2
2*2n≥n+2+n i nie wiem co dalej
3 paź 22:08
5-latek: Nie ma do nich rozwiazan a indukcje matematyczna bede mial w 2 klasie

napewno ktos CI pomoze
3 paź 22:12
5-latek: znalazlem jeszce takie dla Ciebie
1) Udowodnic metoda indukcji ze dla kazdej liczby naturalnej n prawdziwa jest nierownosc |sin
nx|<=n *|sinx|
| | 1 | |
2) (1+x)n>=1+nx+ |
| n(n−1)x2 x>=0 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
3) (1+x)n>= 1+nx+ |
| n(n−1)x2+ |
| n(n−1)(n−2)x3 x>−1 |
| | 2 | | 6 | |
6) (n!)
2>=n
n
I ostatnie ciekawe z nierownosci
Wykazac z edla liczb dodatnch a i b i dowolnej liczby naturalnej n prawdziwa jest nuierownosc
(a+b)
n<2
n(a
n+b
n)
3 paź 22:32
Saizou :
5−latek dziękuję bardzo
3 paź 22:36
ICSP: Pokazać indukcyjnie, ze jeżeli a1 , a2 , ... , an są liczbami rzeczywistymi dodatnimi
takimi, że
a1 * a2 * ... an = 1 to :
a1 + a2 + ... + an ≥ n
Następnie wyprowadzić nierówność między średnia arytmetyczną, geometryczna, harmoniczną
wykorzystując powyższą nierówność ( to już nieindukcyjnie )
3 paź 22:45
Krystek10: a) 2n ≥ 1 + n
Spr. dla 1
2 ≥ 2 spełnione
1. Założenie indukcyjne
2n ≥ 1+n
2. Teza
2n+1 ≥ n + 2
3. Dowód
L= 2n+1 = 2*2n ≥ 2*(n+1) = 2n +2 ≥ n + 2
3 paź 22:59
Krystek10: Ma ktoś pomysł na b) 3
n>n
2−1 ?
nie moge dowieść
4 paź 00:57
Trivial:
3n > n2 − 1
n = 1 → OK
krok (n≥2):
3n = 3*3n−1 >ind. 3*[(n−1)2 − 1] = 3n2 − 6n >? n2 −1
Czy 3n2 − 6n > n2 − 1 dla każdego n ≥ 2? Nie. Ale dla n≥3 już tak. Pozostało ręcznie wykazać
przypadek n = 2.
4 paź 01:28
Krystek10: b) 3n>n2−1
Zrobilem cos takiego ale nie wiem czy to poprawne rozumowanie
Spr. dla n = 1
3>0
spełnia
1. Założenie
3n>n2−1
2. Teza
3n+1 > (n+1)2 − 1
3. Dowód
L = 3n+1 = 3*3n > 3(n2 − 1) = 3(n2 +2n + 1 − 2n − 1) = 3(n+1)2 − 3(2n+1) =
= (n+1)2 − 3(2n + 1) + 2(n+1)2
i teraz sprawdzam kiedy − 3(2n + 1) + 2(n+1)2 > −1
−6n − 3 + 2n2 +4n + 2 > −1
2n2 − 2n > 0
2n(n − 1) > 0
czyli n ∊ (−∞, −2) u (1, +∞) co jest spełnione bo n ≥ 1
więc 3n+1 > (n+1)2 − 1
moze być ? nic innego mi nie wychodzi
4 paź 01:30