algebra
kyrtap: Ktoś może wytłumaczyć mi na chłopski rozum jak udowadniać nierówności indukcyjnie? Patrzę na te
zadania i niestety nic nie rozumiem z nich
3 paź 20:13
PW: Niestety, jest to sztuka, której uczymy się w praktyce. Jest to niebanalna umiejętność
szacowania − zauważenia pewnych nierówności − często tutaj adepci pytają:
− A skąd ja miałem być taki mądry i na to wpaść?
Trzeba czytać dowody publikowane i dużo ćwiczyć.
3 paź 20:25
Trivial:
Zasada jest zawsze taka sama. Trzeba wyjść z T(n+1) i jakoś poprzekształcać wykorzystując w
środku T(n).
3 paź 20:35
kyrtap: przykładowo mam zadanie
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + .....+ |
| ≤ 2 − |
| dla n ∊N |
| 12 | | 22 | | n2 | | n | |
1 Krok
n = 1
L = 1
P = 2 − 1 = 1
L ≤ P
2. Krok
T(n+1)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + .....+ |
| ≤ 2 − |
| |
| 12 | | 22 | | (n +1)2 | | n+1 | |
wychodzę z lewej strony
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L = |
| + |
| + .....+ |
| + |
| = 2 − |
| + |
| co |
| | 12 | | 22 | | n2 | | (n +1)2 | | n | | (n+1)2 | |
dalej zrobić?
3 paź 20:50
PW: | | 1 | | 1 | |
Już źle − nie "=2 − |
| ...", ale "≤ 2− |
| +..." |
| | n | | n | |
− korzystasz z założenia indukcyjnego, w którym jest nierówność.
3 paź 20:54
kyrtap: ok
3 paź 20:56
kyrtap: | | 2n3 + 3n2 + n − 1 | |
sprowadziłem to do wspólnego mianownika i wyszło mi |
| jakiś |
| | n(n+1)2 | |
wniosek?
3 paź 21:01
PW:
| | n2+2n+1 | | n | | n2+2n+1−n | |
... = 2 − |
| + |
| = 2 − |
| = |
| | n(n+1)2 | | n(n+1)2 | | n(n+1)2 | |
| | n2+n+1 | | n | | 1 | | 1 | |
2 − |
| = 2 − |
| − |
| − |
| < ... już widać? |
| | n(n+1)2 | | (n+1)2 | | (n+1)2 | | n(n+1)2 | |
3 paź 21:10
kyrtap: nie powinno być zamiast n
2 + 2n + 1 − n takie wyrażenie : n
2 + 2n + 1 + n
3 paź 21:17
kyrtap: w liczniku oczywiście
3 paź 21:17
PW: | | n | | n | |
Postawiłem minus przed wszystkim (z |
| zrobił się − |
| ) |
| | n(n+1)2 | | n(n+1)2 | |
3 paź 21:22
kyrtap: nie rozumiem tego

chyba jestem za tępy na to
3 paź 21:26
kyrtap: sory PW bo pewnie tylko Cię wkurzam tym co piszę
3 paź 21:28
PW: To zwykłe dodawanie ułamków (jeden ma z przodu minus, a drugi plus. Wyłączam ten minus przed
nawias i zapisuję sumę w postaci jednego ułamka (nawias nie jest już potrzebny, więc go nie
pisałem).
3 paź 21:29
kyrtap: | | n2 +2n+1 | |
ale nie jest to dla mnie logiczne skoro po wyrażeniu |
| mam znak + |
| | n(n+1)2 | |
3 paź 21:30
kyrtap: dobra kumam
3 paź 21:32
PW: No i teraz patrzymy na te trzy ułamki − wszystkie są ujemne, a potrzebny nam jest tylko jeden z
nich (ten występujący w tezie). Czy jeżeli te niepotrzebne pominiemy i napiszemy za karę "<",
to będzie dobrze?
3 paź 21:36
kyrtap: | | 1 | |
moim zdaniem tak bo te wyrażenie 2 − |
| będzie większe bądź równe od tego z trzema |
| | n+1 | |
ułamkami ujemnymi
3 paź 21:41
kyrtap: dobrze myślę?
3 paź 21:47
PW: Oczywiście.
Jesteś o jeden krok dalej w zrozumieniu tego co pisałem o 20:25
3 paź 21:51
kyrtap: zatem na tym mogę zakończyć dowód bo dowiodłem tezę? dobrze myślę ?
3 paź 21:54
kyrtap: PW jeszcze jesteś?
3 paź 22:15
kyrtap: Sprawdzi ktoś czy cień prawdy w tym jest

mam udowodnić:
n! > 2
n dla n≥4
1. n = 4
L = 4! = 24
P = 2
4 = 16
L>P
2. T(n+1)
(n+1)! > 2
n +1
Wychodzę z zał.
n!>2
n /*2
2n! > 2
n+1
n!(n+1) > 2n! bo n≥4 zatem n+1≥5
Czyli (n+1)! >2
n +1
3 paź 22:21
Saizou :
a może
L=(n+1)!=n!(n+1)≥2
n(n+1)a co dalej to już nie wiem
3 paź 22:23
kyrtap: proszę o pomoc
3 paź 22:31
Krystek10: kyrtap ja zrobilem tak
1. Spr dla 4
24 > 16 spełnione
2. Teza
(n+1)! > 2k+1
3. Dowód
L= (n+1)! = (n+1)n! teraz z założenia
(n+1)n! > 2n(n+1) > 2k+1
bo 2n(n+1) > 2k*2
a (n+1) > 2 bo n ≥ 4 co konczy dowod
3 paź 22:46
Krystek10: czekaj od nowa bo jakies k sie wkradly nie n
3 paź 22:46
Krystek10: (n+1)! > 2n+1
3. Dowód
L= (n+1)! = (n+1)n! teraz z założenia
(n+1)n! > 2n(n+1) > 2n+1
bo 2n(n+1) > 2n*2
a (n+1) > 2 bo n ≥ 4 co konczy dowod
tu masz
3 paź 22:46
Krystek10: (n+1)! > 2{n+1}
3. Dowód
L= (n+1)! = (n+1)n! teraz z założenia
(n+1)n! > 2n(n+1) > 2{n+1}
bo 2n(n+1) > 2n*2
a (n+1) > 2 bo n ≥ 4 co konczy dowod
sory za spam tutaj poprawnie
3 paź 22:48
kyrtap: to moje jest poprawnie?
3 paź 23:03
3 paź 23:07
kyrtap: tak patrzyłem równania ogarniam tylko nierówności nie
3 paź 23:08
Krystek10: Tutaj po prostu trzeba zauwazyć że (n+1)n! > (n+1)*2n bo z założenia n! > 2n
3 paź 23:12
kyrtap: spróbuję jutro twoim sposobem zrobić kilka przykładów zobaczę jak mi to wyjdzie, dzięki wielkie
3 paź 23:13