Jak wyliczić współrzędne wierzchołka?
MC: mam pytanko jesli mam
3 funkcje
y>= (2/3)x − 3
y<=(−3/2)x + 3
x>= −1
z tych funkcji mam narysować trójkąt
ale jak mając te wzory funkcji wyznaczyć współrzędne wierzchołka tego trójkąta?+ udowodnić z te
trójkąt jest prostokątny i obliczyc pole koła opisanego na tym trójkącie
2 paź 19:34
daras: wierzchołek=miejsce wspólne dla obu boków=> rozwiąż równania parami
2 paź 19:38
daras: | | 2 | | 3 | | 36 | | 15 | |
Pierwszy wierzchołek: |
| x − 3 = − |
| x + 3 => A ( |
| ; − |
| ) |
| | 3 | | 2 | | 13 | | 13 | |
i trzeci: C( −1; 4,5)
teraz narysuj Δ albo sprawdź wzorem (
https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html ) kosinusy kąta między bokami (wektorami: AB BC i
CA),
jeśli wyjdzie ci 0 tzn., że kąt między nimi jest prosty.
więc są prostopadłe, sposobów jest więcej i dla chcącego nic trudnego
3 paź 16:52
daras: | | 11 | |
przy drugim wierzchołku powinno być : B(−1; − |
| ) |
| | 3 | |
4 paź 21:28
daras:
3y − 2x + 9 = 0
2y + 3x − 6 = 0
x = −1
Wierzchołki wyznaczamy jako punkty przecięcia się prostych rozwiązując poniższe układy r−ń:
| | ⎧ | 3y − 2x + 9 = 0 | |
| A: | ⎩ | 2y + 3x − 6 = 0 |
|
| | ⎧ | 3y − 2x + 9 = 0 | |
| B: | ⎩ | x = −1 |
|
| | ⎧ | 2y + 3x − 6 = 0 | |
| C: | ⎩ | x = −1 |
|
| | 36 | | 15 | | 11 | |
dostaniemy: A( |
| ; − |
| ), B(−1; − |
| ), C(−1; 4,5) |
| | 13 | | 13 | | 3 | |
Teraz sprawdzamy czy wektory AC
→ i AB
→ są prostopadłe
| | 36 | | 15 | |
AC→ = [ −1 − |
| ; 4,5 + |
| ] |
| | 13 | | 13 | |
| | 36 | | 11 | | 15 | |
AB→ = [−1 − |
| ; − |
| + |
| ] |
| | 13 | | 3 | | 13 | |
wyznaczamy ich iloczyn skalarny:
| | 36 | | 9 | | 15 | | 15 | | 11 | |
AC→ ◯ AB→ = (1 + |
| )2 + ( |
| + |
| )( |
| − |
| ) = |
| | 13 | | 2 | | 13 | | 13 | | 3 | |
| | 49 | | 147 | | −98 | |
= ( |
| )2 + |
| ( |
| ) = 0 co oznacza że cos∡(AC→;AB→) = 0 czyli |
| | 13 | | 26 | | 39 | |
∡(AC
→;AB
→) = 90
o
4 paź 21:54
daras: Jeżeli Δ prostokątny jest wpisany w okrąg, to jego przeciwprostokątna jest średnicą tego okręgu
So = 9π
4 paź 21:58