zadanie z ciągow zbior zadan
gsdgsd: Czy to jest ciąg arytmetyczny lub geometryczny? Jeśli tak to oblicz sumę 10 wyrazów pierwszych
tego ciągu.
a) a1 = 2, an+1={p}2an
b)a1=−2, an+1=an+5
c)a1=3 an+1=2nan
30 wrz 15:51
Kejt: policz:
a
n+1 − a
n = ... //jeśli wyjdzie wartość bez n, to jest to ciąg arytmetyczny
| an+1 | |
| = ... //jeśli wyjdzie wartość bez n, to jest to ciąg geometryczny |
| an | |
30 wrz 15:57
gsdgsd: A jak wyznaczyć an? Skąd wziąć q albo r?
30 wrz 16:47
J:
....dobre pytanie .... to są ciągi określone rekurencyjnie ....
30 wrz 16:49
Jakub: Na początek też radzę policzyć z 5 początkowych wyrazów. Od razu będziesz wiedziała, czy masz
do czynienia z ciągiem arytmetycznym czy geometrycznym. Oczywiście policzenie samych pięciu
początkowych wyrazów nie wystarczy za dowód. Jednak jest to wystarczające, aby określić czy na
pewno NIE masz do czynienia z ciągiem arytmetycznym lub geometrycznym. Jak już będziesz
wiedziała jaki to ciąg może być, to udowodnij tak jak Kejt pisze.
30 wrz 16:50
J:
... metoda zgadywania jest jedną z metod wyznaczania a
n dla ciągów określonych
rekurencyjnie..
30 wrz 16:53
Kejt: sorki, myślałam, że tam jest a
n nie a
1.. na swoje usprawiedliwienie powiem, że za tydzień mam
okulistę
30 wrz 16:54
Jakub: Przykładowo w b) od razu widać, że ciąg jest arytmetyczny.
a
n+1 = a
n+5
a
n+1 − a
n = 5
Różnica dowolnych dwóch kolejnych wyrazów jest stała, więc ciąg jest arytmetyczny (zobacz
264)
Czy w a) powinno być a
n+1 =
√2a
n 
Jeżeli tak, to jest to ciąg geometryczny
a
n+1 =
√2a
n /:a
n
Iloraz dowolnych dwóch kolejnych wyrazów jest stała, więc ciąg jest geometryczny (zobacz
279)
30 wrz 16:55
Kacper: Jakub istnieje szansa, żebym miał opcję edycji w niedalekiej przyszłości?
30 wrz 16:57
gsdgsd: Super! Wszystko zrozumiałem, dzięki Jakub i Kejt.
30 wrz 17:01
Jakub: Z edycją jest ten kłopot, że ja coś napiszę, ktoś napisze, że piszę głupoty, ja zedytuję swój
wpis i komentarz tego ktosia nie wiadomo do czego będzie się odnosił. Rozwiązaniem jest, aby
można było edytować przez powiedzmy 2 minuty. Tylko to też ma swoje wady. Będę jeszcze o
edycji myślał.
30 wrz 17:09